Telefonhívás az államtitkár érdekében

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán utasította Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert, hogy a Garamhegyi Ábel GKM-államtitkár gyorshajtása ügyében érintett munkatársat függessze fel és indítson vizsgálatot - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Nem sokkal később a minisztérium közleménye szerint Kóka azonnali hatállyal felmentette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főügyeletesét. A Fidesz reagálásában súlyosnak nevezte, hogy kormányzati szinten a ezúttal sem vállalja senki a felelősséget, hasonlóan a tavaly augusztusi tűzijáték után történt tragédiához.

MNO
2007. 10. 10. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint Garamhegyi Ábelt, akit októbertől neveztek ki Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére külgazdaságért felelős kormánybiztosnak is, hétfőn késő este Szentendrén kapták gyorshajtáson a rendőrök. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a politikus ellen feljelentést tett.

A történet érdekessége azonban, hogy miután a rendőrök intézkedtek Garamhegyivel szemben, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra betelefonált egy egyelőre ismeretlen kilétű személy. Rendőr ezredesként mutatkozott be, s tudatta az ügyeletes tiszttel, hogy jó volna, ha leszállnának az ügyről, felejtsék el a történteket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Bényi Mónika főhadnagy, kommunikációs referens megerősítette lapunknak mind a gyorshajtás tényét, mind pedig a különös telefonhívást, amelyet rögzítettek. Ez utóbbi ügyben jelenleg az ügyészség nyomozó hivatala folytat eljárást, megpróbálják ugyanis a hangfelvétel alapján azonosítani a betelefonáló kilétét.

"Az ügyészség tisztázni fogja, mi történt"

Az ügyemben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ügyelete telefonált a rendőrségre, de nem volt fenyegetés – mondta Garamhegyi Ábel szerdán az MTI-nek. Az államtitkár elismerte a gyorshajtás tényét, mint mondta, hétfőn este 11 óra körül a Parlamentből tartott Szentendrére, és elmondása szerint egy teljesen üres úton, egy ipari területnél a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 70-nel ment.

Az államtitkárt a rendőrök a helyszínen megállították. "Mondtam nekik, hogy tegyék a dolgukat, nincs ezzel semmi" – mondta Garamhegyi Ábel. Hozzátette: a bírságot persze ki kell fizetni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzet "csúsztat", hiszen a rendőrséget a GKM ügyelete hívta fel.

"Nekem jelentenem kell, ha ilyet csinálok. A saját GKM-es ügyeletünk hívta fel az illetékes rendőrkapitányságot, és azt kérdezte meg, hogy ilyenkor mit kell tenni" – szögezte le. Garamhegyi Ábel hangsúlyozta: ez teljesen rutin eljárás, "de ha valaki politikai ügyet szeretne belőle csinálni, tegye".

Bényi Mónika, a PMRFK sajtóügyeletese azt mondta, a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek az államtitkárral szemben, amit a lakhely szerint illetékes szegedi rendőrkapitányságra küldtek meg. Az eljárást a szegedi kapitányság folytatja le.

A PMRFK központi ügyeletére érkezett a hívás, valaki rendőr ezredesnek adta ki magát. Ezzel kapcsolatban a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészséghez küldtük meg a rendőri jelentést és hanganyagot – mondta Bényi Mónika, hozzátéve, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre vizsgálni, valóban rendőr volt-e a telefonáló.

Arra, hogy az államtitkár szerint nem volt fenyegetés, csak információt kértek, a sajtóügyeletes azt mondta: "az ügyészség tisztázni fogja, mi történt; megvan az ezzel kapcsolatos hanganyag".

Azonnali hatállyal felmentették a GKM főügyeletesét

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azonnali hatállyal felmentette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főügyeletesét. A minisztérium szerda délelőtt lefolytatott vizsgálata során a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve – kérés és felhatalmazás nélkül – kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál – áll a minisztérium közleményében.

Fidesz: Az ügyészségnek tisztáznia kell, mi történt

A Fidesz reagálásában súlyos esetnek nevezte a történteket, és a 2006. augusztus 20-i tragédiára emlékeztetett, amikor a tűzijáték idején kitört viharban többen meghaltak, illetve több tucat ember megsérült. A kormány akkor nem vállalta a felelősséget, egy meteorológust tett felelőssé a történtek miatt. Most ugyanez a helyzet: kormányzati szinten a felelősséget senki sem vállalja, a GKM főügyeletesét teszik felelőssé – közölte Szijjártó Péter szóvivő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az ügyészségnek tisztáznia kell, mi történt, ki kit fenyeget, és valóban el akarták-e érni, hogy az államtitkár gyorshajtási ügyével "ne nagyon foglalkozzon" a rendőrség. Szijjártó Péter szerint van politikai felelős azért, mert egyes emberek, egyes állami intézményekben, minisztériumokban úgy gondolják, nekik mindent szabad. Talán azért, mert főnökeiktől is ezt látják – tette hozzá az ellenzéki párt szóvivője.

(Magyar Nemzet, MTI, OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.