A dél-borsodi településen termő cseresznyét a szakirodalom „szomolyai fekete” néven ismeri, amelynek jellegzetessége fekete színe, rövid szára, bordópiros húsa és édes íze. A szomolyai mikroklíma alatt érzi igazán jól magát és nyújtja azt az egyedülállóan finom ízharmóniát, amire más helyen, még a szomszédos Noszvajon vagy Bogácson termő cseresznyefa sem képes. Az utóbbi időben azonban mintha visszaesett volna a termelői kedv a településen – olvasható az Észak-Magyarország szerdai számában.
A szomolyai hírnevének megtartása – és a szebb jövő reményében – a rövid szárú fekete cseresznye világörökség részévé nyilvánítását kezdeményezi a település önkormányzata.
A napokban történt meg a világhírű gyümölcs szakmai leírásának a beszerzése – nyilatkozta Guczi István polgármester. Mint mondta, elindult egy olyan folyamat, ami bár költségeket jelent, meg kell lépni, ugyanis a későbbiekben a faluban élőknek nagyon nagy gazdasági előnyt jelenthet, és talán visszarendeződhet az évek óta csökkenő lakosságszámról szóló statisztika is.
MTI