Kulcsár Anna: Az igazság serpenyői

MNO
2008. 01. 11. 7:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsár Anna: Ez nem így van, a vidék és a főváros vitája csak részben mondható a bíróságok belügyének. A köz érdeke sérül akkor, ha súlyos ügyekben az elfogadhatatlanul hosszú, évtizedes eljárások miatt súlytalan, mosolyt fakasztó büntetések születnek. Az állam büntető hatalma nem érvényesülhet. Márpedig a jelenlegi viszonyok közt ez szükségképpen történik így. Az időmúlás vitathatatlanul enyhítő körülmény, hiszen semmilyen bűncselekmény vádlottja nem köteles elviselni, hogy hosszú éveken át tárgyalásra járjon, hogy Damoklesz kardja beláthatatlan ideig ott függjön a feje fölött. A bűncselekményekkel arányban nem álló büntetés ugyanakkor megkérdőjelezi az ítélkezés komolyságát, s magán az igazságszolgáltatáson ejt csorbát. Nem lehet kisebb ügyekben a törvénytiszteletet megkövetelni akkor, ha a komolyabb jogsértések szinte büntetlenül maradnak.

(Magyar Nemzet, 2008. január 11.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.