Adathamisításért kapott felfüggesztettet a volt rendőrtiszt

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a volt dombóvári rendőrtisztet, aki bűnügyi nyilvántartási adatokat hamisított fegyvertartási engedélyek kiadása érdekében.

MNO
2008. 02. 12. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táblabíróság ezzel súlyosbította az első fokon korábban eljárt Tolna Megyei Bíróság döntését, amely alapján Parrag Jánost nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt. A tényállás szerint a ma 40 éves vádlott 2006-ban a dombóvári rendőrkapitányság engedélyügyi főelőadójaként dolgozott őrnagyi rangban. Munkaköréhez tartozott a fegyverek, lőszerek tartási engedélyeinek meghosszabbítására vonatkozó kérelmek elbírálása, így hozzáférése volt a bűnügyi nyilvántartáshoz.

Parrag János még abban az évben két olyan büntetett előéletű személy fegyvertartási engedélyét hosszabbította meg, akik közül az egyiknél erre biztosan nem lett volna lehetőség. A rendőr kinyomtatta a bűnügyi nyilvántartásukat, s azokat a sajátjával úgy szerkesztette össze, hogy a lapokon a „nyilvántartásban nem szerepel” szöveg legyen látható. Az eljárás során felmerült, hogy a rendőrtiszt anyagi ellenszolgáltatás fejében követte el a bűncselekményeket, de ezt nem lehetett bizonyítani. Parrag János tetteire 2006. novemberben derült fény. Akkor egy időre őrizetbe vették és megszüntették munkaviszonyát.


(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.