időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Újra nekifeszül a tárgyalásoknak a VDSZSZ és a MÁV

MNO
2008.02.11. 06:51

Hétfőn tovább folytatódnak az egyeztetések a VDSZSZ és a MÁV között. Az elmúlt héten valóban indultak vonatok az utas- és nemzetbiztonsági szabályok figyelmen kívül hagyásával? A vizsgálati eredményekből kiderülhet.

Folytatódnak az egyeztetések hétfőn a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) február 7-én, csütörtökön 12 órától legkésőbb február 15-ig felfüggesztette a február 1-jén követeléseinek alátámasztására indított országos vasutassztrájkot. Addig is az egyeztetéseket folytatják, bár a pénteki találkozók sem hoztak eredményt. A két tárgyaló fél eredeti álláspontja az elmúlt időszak egyeztetésein nem változott.

A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot személyenként a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-Start Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészeti Zrt. munkavállalóinak. A MÁV viszont egy lépést sem tett a kompromisszum felé, álláspontja szerint a szakszervezet követeléseinek nincs sem jogi, sem szakmai, sem gazdasági alapja. A kollektív munkaügyi vita keretében zajló tárgyalás ma a MÁV Zrt.-nél 9 órakor, a MÁV-Start Zrt.-nél 15 órakor kezdődik.

A Magyar Vasúti Hivatal (MVH) a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen pénteken megkezdte a vizsgálatot a miniszterelnök felkérésére a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. sztrájkkal kapcsolatos működése ügyében. A vizsgálat célja felderíteni, hogy igaz-e Gaskó Istvánnak, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnökének állítása, miszerint a MÁV megsértette a vasutasok munkabeszüntetésének idején az utas- és nemzetbiztonsági szabályokat.


(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.