A modern piacgazdaság legveszélyesebb ellenfele a korrupció

A korrupcióellenes intézkedések végrehajtását sürgette a Transparency International (IT) azon a keddi összevont bizottsági ülésen, amely a szervezet jelentését tárgyalta. Az IT ügyvezető-igazgatója beszélt arról is, hogy történet előrelépés az ügyben. Az USA jelenlévő budapesti nagykövete az üzleti környezet átláthatóságának növelését kérte. <br /><br /><a href="/portal/553364"><strong>• T. Ház: nagyobb szigort a pénzintézeti rendszerben</strong></a><br /><strong><a href="/portal/553384">• Lezsák: Az iskolák többségét a bizonytalanság gyöngíti</a></strong>

MNO
2008. 04. 08. 13:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióellenes intézkedések következetes végrehajtását, ennek anyagi és politikai támogatását, de leginkább a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzések szabályainak átalakítását sürgeti a Transparency International (TI), amelynek jelentését két országgyűlési bizottság összevont ülésen tárgyalta kedden. Az európai ügyek bizottsága és a költségvetési bizottság ülésén megjelentek a nagykövetekből álló, átláthatóság-munkacsoport tagjai is.

April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyarországi befektetések 85 százalékát adó G8-országok nevében az üzleti környezet átláthatóságának növelésére és a korrupció elleni bizottság munkájának támogatására kérte a politikai vezetést. Hangsúlyozta, hogy a szükséges lépések megtétele pozitív üzenet a befektetők számára és kifejtette, hogy a munkacsoport kész segítséget nyújtani ebben a munkában, annak érdekében, hogy Magyarország versenyképessége javuljon.

Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója elismerte, hogy a tavaly októberben lezárt felmérés óta több, a TI által szorgalmazott területen is történt előrelépés, példaként a pártfinanszírozást említette. Hozzátette azonban, hogy a konkrét változások még nem ismertek, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a korrupciót illetően Magyarországon a jogszabályi környezet jónak mondható ugyan, a szabályok betartásával azonban súlyos problémák vannak.

Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke ciklusokon túl ívelő ügynek, Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke pedig számszerűsíthető kockázatnak nevezte a korrupciót, és egyebek között a környező országokban hozott intézkedések nagyobb hatékonyságára hívta fel a figyelmet.

Marschall Miklós, a TI európai és ázsiai igazgatója a modern piacgazdaság legnagyobb veszélyének nevezte a korrupciót, mivel az a tisztességes verseny torzítása mellett csökkenti a gazdasági növekedést, és aláássa a demokrácia egyik legfontosabb fundamentumát: a vezetőkbe és az intézményrendszerbe vetett bizalmat.

Alexa Noémi a jelentést ismertetve elmondta, hogy Magyarországon a korrupcióérzékelési index egy 0-10-ig tartó skálán tavaly 5,2 pont volt, évek óta nem változott érdemben, ami a meghozott korrupcióellenes intézkedések alacsony hatékonyságára utal. Megállapította, hogy a korrupció leggyakrabban a gazdaság és politika összefonódásából származik. Hozzátette, hogy az antikorrupciós intézkedések általában nem szakmai alapon, hanem politikai érdekek mentén születnek meg és ad hoc jellegűek, hiányolta továbbá az egyértelmű akaratot a politikai erők körében a korrupció megszüntetésére.

A pártfinanszírozási területen a TI javasolja egyebek között a kampányszámla bevezetését, szigorúbb számvevőszéki ellenőrzést és nyilvános, egységes hirdetési tarifák közzétételét. A közbeszerzéseknél a TI megállapította, hogy az eljárások 90 százaléka szakszerűtlen, nem jól előkészített, ami azért is súlyos probléma, mert a rendszerszerű korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a beszerzéseket. A törvény túl bonyolult és kiskapukat rejt, ezért a civil szervezet örömmel állapította meg, hogy a módosításoknak köszönhetően a jogszabály a korábbinál átláthatóbb lesz. Továbbra is problémának tartják azonban, hogy nem látni a végrehajtási rendeleteket, illetve a közbeszerzéshez kapcsolódó egyéb törvények módosítását.

A szervezet szerint szükség van a közszféra etikai szabályozására, és egy egységes normarendszer bevezetésére, a közérdekű bejelentők védelmére és az önkormányzatok átláthatóságát is fokozni kell.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.