időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Méhek okoznak riadalmat Érden

MNO
2008.06.19. 20:24

Egy elszabadult méhrajhoz riasztották a tűzoltókat csütörtök délután Érd parkvárosi negyedében, a kolóniát szakember segítségével eltávolították - közölte a helyi tűzoltóság zászlósa.

Bogár István tájékoztatása szerint alkonyatkor kapták a jelzést, hogy az Iparos utca egyik tölgyfáján több ezer rovart magában foglaló méhraj telepedett meg, riadalmat keltve a közelben lakókban. A darus kocsival helyszínre érkező tűzoltók az akció időtartamára az utcát lezárták, majd lefűrészelték azt a faágat, amelyen a méhek megtelepedtek. A rovarokat egy méhész szakember gyékény kosárba gyűjtötte, majd elszállította.

Szabó János méhész elmondta, gyakran előfordul, hogy egyes méhrajok elszöknek a kaptárukból és önálló életre kelnek. Ilyen eset az utóbbi két hétben már máskor is előfordult Érd környékén. A most befogott rajt karanténba zárja, s egy héten át megfigyelés alatt tartja, aminek során kiderül, hogy nem veszélyeztetik-e a többi kaptárában élő méhet a jövevények. Egy hét letelte után befogja őket a mézgyűjtésbe – tette hozzá.

A szakember a sikeres méhbefogás kapcsán a sokakat foglalkoztató mézhamisítási ügyekről elmondta: laikusnak arról lehet megállapítani, hogy hamis vagy valódi mézről van-e szó, hogy a valódi vegyes virágméz opálosodik és ikrásodhat.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.