időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Nem „ellenséges harcos” a guantanamói tábor egyik foglya

MNO
2008.06.24. 14:10

Nem tartja az „ellenséges harcosnak” a guantanamoi börtön egyik lakóját az amerikai bíróság. Ilyen ítélet soha azelőtt nem született.

A Pentagonnak szabadon kell engednie vagy el kell szállítania a guantanamói táborból Huzaifa Parhatot, vagy új tárgyalást kell kiírni az ügyében. A bíróság ezzel a döntéssel lényegében elutasította az úgynevezett „ellenséges harcos” besorolást. Az amerikai kormány erre a besorolásra szokott hivatkozni, amikor emberjogi szervezetek a tábor bezárását követelik. Parhatot rendre azzal gyanúsították, hogy tagja a Kelel-Turkisztáni Iszlám Mozgalomnak, amely kapcsolatban áll az al-Kaidával.

Parhat ügyvédei azonban arról számoltak be, hogy a fogvatartott ellenségének tartja a kínai kormányt és nincsen közvetlen bizonyíték arra sem, hogy amerikai érdekek ellen harcolt volna. A kínai állampolgárságú férfi ujgur nemzetiségű és muzulmán, 2001-ben kapták el Afganisztánban, ekkor szállították az öbölbeli táborba is. Az ujgurok Kína egyetlen muszlim többségű tartománya, Hszin-csiang függetlenségéért harcolnak.

(BBC, hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.