Öntsünk tiszta pálinkát a pohárba!

Harmadik alkalommal rendezik meg a Pálinka Promenádot Budapesten szeptember 26–28-án. A szervezők hagyományosan a Vigadó teret választották az esemény helyszínéül, hiszen a pálinka megkívánja, hogy aki szereti, az kellemes környezetben élvezze azt. 15 neves pálinkaház finomabbnál finomabb pálinkái közül válogathatnak az esemény látogatói. Az ingyenes rendezvényen neves fellépők szórakoztatják a közönséget.

Lukács Zsuzsa
2008. 09. 25. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet szilva, körte, alma, kajszi, cseresznye, de még eper is. Lehet tárolni hordóban, csobolyóban, butykoskorsóban, kobaktökben és persze a gyomorban is. A pálinka épp olyan változatos, mint a magyar nyelv. Az utóbbi években a pálinka egyfajta metamorfózison ment keresztül, feltámadt, színesebbé és kifinomultabbá vált.

„Sok tapasztalat van a hátunk mögött, így nagyon bizakodó vagyok” – mondta Savanya Klára szervező az MNO-nak a Pálinka Promenáddal kapcsolatban. „ A pálinkafőzés felszabadult, rugalmasabb lett, nem úgy, mint régen. A pálinkafőzők merészebbé váltak, és többféle gyümölcsből készítenek pálinkát, például galagonyából, berkenyéből, tűztövisből és még egzotikus gyümölcsfajtákból is, tehát bővült a skála” – tette hozzá Savanya. A szervező szerint ezt a vállalkozói szellemet a piac váltotta ki. Az emberek követelték a változékonyságot, és hála az égnek, voltak rá vevő, vállalkozó szellemű pálinkafőzők, akik engedelmeskedtek a piacnak, és ha minden gyümölcs, melynek kellő cukortartalma van, alkalmas a pálinkafőzésre, akkor miért is ne.

A Pálinka Promenád fesztivál célja, hogy az embereket megismertesse a különleges pálinkákkal. „A hagyományos pálinkák, mint a szilva és a barack, jól fogynak, nem kell meggyőzni az embereket arról, hogy jók, ellenben vannak emberek akik elzárkóznak az újtól. Sokak nem gondolnák, hogy az Irsai Olivér és cserszegi fűszeres szőlőfajtákból, milyen karakteres pálinka készülhet. A hagyományos gyümölcsöktől eltérő pálinkák igenis ugyanolyan nemesek” – mondta Savanya, aki pálinkaszakértő is. A szervező meggyőződése, hogy mihelyt megszagolják és megkóstolják a látogatók a szőlőpálinkát például, üde őszi ízeket fognak érezni, mivel nagyon sok pálinka az évszakok jegyeit viseli. „Aki szakavatott pálinkásoktól többet szeretne megtudni e nemes nedűről, aki kedveli a pálinkában a gyümölcsök jellegzetes ízét és illatát, annak üzenem, hogy bátran kóstolgasson” – tette hozzá Savanya.

Ma már nem szégyen pálinkát inni nőknek sem, mert a pálinka kezdi átértékelni saját magát, kiváló pozícióba került, íz- és illatorientált. „Nem ciki pálinkát inni, ha mértékkel tesszük, mert nagyon lágy is tud lenni, harmonikusabbá vált, abszolút nem férfias és karakteres, elveszítette erős jellegét” – fűzte hozzá a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.