Üzembe állt a kaposvári cukorfeldolgozó

Begyújtották a mészkemencét, ezzel pénteken kezdetét vette a 115. kampány Magyarország mára egyetlen cukorfeldolgozójában, a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában.

MNO
2008. 09. 19. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hájos László műszaki igazgató az ünnepélyes idénynyitón elmondta: szeptember 25-én kezdik meg a cukorrépa feldolgozását, s a tervek szerint mintegy 400-450 ezer tonna répát dolgoznak fel 65-70 nap alatt, s ez idő alatt mintegy 70 ezer tonna cukrot dolgoznak fel. A kampány idejére a 150 állandó dolgozó mellé 100 idénymunkást vettek fel – közölte az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy a tavaly átadott biogázüzem – ebben a gyártás során keletkező préselt cukorrépaszeletből állítanak elő gázt – teljes kapacitással termel, a gyár energiaszükségletének felét ezzel fedezik.

Hájos László elmondta, hogy az alapanyagot alapvetően a Dunántúlról szerzik be, de szinte az ország egész területéről érkezik Kaposvárra cukorrépa. A terméskilátások kedvezőek, nagyon jó a répa minősége – tette hozzá az igazgató. Szeles Zoltán operatív igazgató történelmi pillanatnak nevezte a mostani idénykezdést, utalva Szita Károly polgármester szavaira, aki azt mondta: olyan tradicionális iparágat őriznek Kaposváron, amely immár az országban is egyedülálló, miután a többi gyárat az elmúlt években sorra bezárták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.