időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Elfogultság Draskovics ügyében + Dokumentumok

Magyar Nemzet
2008.10.18. 12:17

A HVG egyik újságíróját tanúként hallgatták ki abban a rágalmazási eljárásban, amelyet Draskovics Tibor rendészeti miniszter indított egy, a hetilapban megjelent interjú miatt. Az interjúból kiderült: Horn Gyula állíttatott le 1996-ban egy Draskovics ellen folyó titkos nyomozást. Közben a rágalmazási ügyben a rendőrség elfogultságot jelentett be.

A BRFK után az ORFK vezetője is elfogultságot jelentett be abban a büntetőeljárásban, amely Draskovics Tibor feljelentése alapján rágalmazás gyanújával indult még a nyáron egy HVG-beli Kiss Ernő-interjú miatt – tájékoztatták lapunkat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályán. Hozzátették: az elfogultságot jelenleg az ügyészség vizsgálja.

Az ominózus interjúban Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) egykori vezetője azt nyilatkozta: Horn Gyula miniszterelnök állíttatta le a Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori közigazgatási államtitkára és helyettese, Csobánczy Péter ellen 1996-ban folytatott titkos nyomozást.

Csobánczy felügyelte a vám- és pénzügyőrséget, amely 83 millió forintos büntetést szabott ki a Kuwait Petroleum Hungary (Q8) Ltd.-re, mert a társaság hajdúszoboszlói töltőállomása nem rendelkezett engedéllyel jövedéki termék forgalmazására. Végül mégis százezer forintra mérsékelték a büntetést, Kiss Ernő szerint azért, mert Draskovics és helyettese „közbenjártak a cég érdekében”.

Az ORFK szerint fölvetődött a hivatali visszaélés gyanúja, de a KBI – állítólag Horn utasítására – megszüntette a nyomozást. A HVG internetes honlapjára fölkerültek a Hézag fedőnevű, titkos nyomozás és az olajügyi parlamenti vizsgálóbizottság jegyzőkönyvének anyagai, amelyek tételesen alátámasztották Kiss Ernő állításait. Kiderült belőlük, hogy Draskovics és Csobánczy „direkt módon, levélben és távbeszélőn adott utasításokkal kötelezték a VPOP-t egy jogsértő határozat meghozatalára”. Azonban a dokumentumokat – információink szerint Draskovics Tibor nyomására – néhány órán belül levették a honlapról. Az IRM sajtóosztályán a „nyomásgyakorlást” nem cáfolták, csupán annyit közöltek: „Miniszter úr örült annak, hogy mindenki láthatja a dokumentumokat, mert ezek az ő álláspontját igazolják”, viszont az eléjük tűzött „bevezető szöveg félrevezető” volt.

A rágalmazási ügyben a napokban tanúként hallgatták ki Csikász Brigittát, a HVG újságíróját. Információink szerint a kihallgatáson azt firtatták a nyomozók, hogy Kiss Ernő az interjú során beszélt-e államtitkokról. Ez azért különös, mert az eljárás rágalmazás, nem pedig államtitoksértés miatt indult. Kiss Ernő lapunknak úgy nyilatkozott: ha meggyanúsítják, elfogultságot jelent be, ugyanis több mint furcsa, hogy az ügy állítólagos sértettje, Draskovics Tibor az elvileg nyomozásra hivatott rendőrség irányítója is, így nem várható elfogulatlan vizsgálat. A nyugalmazott rendőr tábornok kiemelte: az ügy kezd egy „vendettára” emlékeztetni, de ő áll az eljárás elé, a HVG honlapjáról levetetett okiratok az ő állításait támasztják alá. Az ominózus dokumentumok most a Magyar Nemzet Online-on is megtekinthetők.

Pilhál Tamás

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.