időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Kínában földreformokat fogadtak el

MNO
2008.10.12. 12:40

A Kínai Kommunista Párt vasárnap a mezőgazdasági ágazatot érintő reformokat fogadott el, aminek a célja a mezőgazdaság élénkítése.

A hivatalos média szerint a reformok lényege az érvényben lévő jogszabályok részleges módosítása egy olyan országban, ahol a parasztok eddig csak használati joggal rendelkeztek a földterületeknél, azok ugyanis az állam tulajdonában vannak.

Noha a kínai gazdasági reformok már három évtizede tartanak, a parasztoknak csak használati joguk van a földekre, s ez is 30 évre korlátozva. Tehát a hatóságok jóváhagyása nélkül nem tudják se eladni, se örökíteni földjeiket, s még bérbe adni sem.

A vezető párt pontos döntését nem hozták nyilvánosságra. Kormányzati internetes oldalakon kiszivárogtatott hírek szerint a hatóságok most sem adják meg a termelőknek a földtulajdon jogát, de egy olyan struktúrát hoznak létre, ami lehetővé teszi, hogy a földművelők immár végrehajthassanak egyes, eddig tiltott tranzakciókat, mint például jelzálogba helyezést.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.