Jó évet zárhat az erdélyi bortermelés

A becslések szerint 6,3 hektoliter bort készítenek a romániai termelők. Miután jó szőlőtermés volt, az előző évjáratoknál jobb minősége lesz a bornak.

MNO
2008. 11. 20. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hazai borok, az erdélyiek elsősorban, de ezek közé tartoznak a cotnari vagy a Dealu Mare-i vörösborok is, azok kiválóak, és bárhol megállják a helyüket. Ezt bizonyítják a különböző díjak is, amit nemzetközi versenyeken elérnek. A baj az, hogy a piacszerzés, tehát a marketing, az nálunk nagyon gyenge.”- mondta el Csávossy György borszakértő.

Amellett, hogy idén több szőlő termett, terjeszkedett a borpiac is, így az üzlet értéke elérheti az 500 millió eurót is. A borpiac fejlődésével azonban még nincs összhangban a hazai borkultúra. „Még sokat kellene fejlődjön hazánkban a borkultúra, és itt elsősorban a háziasszonyoknak kellene fejlődni. A háziasszonyok még mindig nemigen tudják, hogy mi illik előételhez, mi illik leveshez, mi illik hal után vagy sülthöz, és a desszerthez.” A bortermelés Erdélyben nőtt a legnagyobb mértékben, itt több mint 30 százalékos növekedést jegyeztek.

(erdely.fm)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.