Az unió legfőbb végrehajtó testülete – a tagállamok júniusi felkérése nyomán – azzal kapcsolatban fogalmazott meg javaslatokat, hogy miként biztosíthatók alacsonyabb élelmiszerárak. Az év korábbi szakaszában jegyzett rekordszintekhez képest ugyan már jelentős csökkenés következett be, ám azok az alapvető okok, amelyek középtávon a mezőgazdasági termékek árának emelkedését idézik elő – ideértve a szabályozási korlátozásokat, a verseny nem kielégítő szintjét és a spekulációt – továbbra sem szűntek meg, ezekkel tehát a Bizottság szerint foglalkozni kell.
„A 2007 augusztusa és 2008 júliusa között mért teljes infláció megközelítőleg egyharmada az élelmiszerárak inflációjának tudható be, ami különösen a szerény jövedelmű háztartásokat sújtotta” – hangsúlyozta Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa. A bizottsági közlemény szerint az európai élelmiszer-ellátási lánc működésének javítása érdekében gondoskodni kell a verseny hatékony és következetes előmozdításáról uniós és nemzeti szinten, az Európai Versenyhatóságok Hálózatán keresztül.
Felül kell vizsgálni a potenciálisan korlátozó hatású, nemzeti vagy uniós szintű szabályozásokat. A piacra jutást korlátozó rendelkezéseket alaposan meg kell vizsgálni, és adott esetben el kell törölni, szem előtt tartva ugyanakkor az érintett rendelkezések környezetvédelmi és szociális célkitűzéseit is. Nemzeti szinten felül kell vizsgálni azokat a rendelkezéseket, amelyek az árak tekintetében korlátozzák a versenyképességet. Meg kell vizsgálni a kiskereskedők által későn teljesített kifizetéseket és a termelőktől egyes akciós ajánlatok esetében kért túl magas jutalékot. Az üzletek nyitvatartási idejére vonatkozó rendelkezéseket szintén nemzeti szintű konzultációra kell bocsátani – vélekedik a brüsszeli Bizottság.
(MTI)
Élő adásban kapott agyvérzést a miniszter + videó
