Dioxin: ellenőrzik a potenciálisan érintett élelmiszerek körét

Ugyan nem zárható ki, hogy a magyar vállalatok is vásároltak a dioxinnal szennyezett sertéshúsból, mégis elhanyagolhatóan kicsi a kockázat, hogy a magyar lakosság egészségét veszélyeztesse a szennyezett hús – közölte a MÉBIH csütörtökön. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi az érintett élelmiszerek körét.• Hazánkba is érkezett dioxinnal szennyezett sertéshús • Huszonöt országba szállíthattak dioxinnal szennyezett sertéshúst

MNO
2008. 12. 11. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhanyagolhatóan kicsi a magyar lakosság egészségi kockázata az írországi, dioxinnal szennyezett sertéshús miatt – közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) csütörtökön az MTI-vel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint európai átlagban, a fogyasztók napi sertéshús-bevitelének legfeljebb 10 százalékát teszi ki az Írországból származó, Magyarországon azonban ennél is jóval alacsonyabb. Mivel nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a magyarországi vállalatok is vásároltak a szennyezett termékekből, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét. Hozzáteszik: a dioxinnak nincs azonnali mérgező hatása a talált mennyiségben, hosszú távú, késői egészségi hatásai pedig attól függnek, mennyi ideig, milyen gyakorisággal fogyaszt a lakosság dioxin szennyezést tartalmazó élelmiszereket.

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) keresztül Írország 2008 december 5-én értesítette először a tagállamokat arról, hogy határérték feletti mennyiségben dioxint, és dioxin-szerű poliklórozott bifenileket (PCB) mutattak ki ír sertészsírból. Az Európai Unió Bizottsága az ügy kapcsán felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalt, hogy fogalmazzon meg véleményt a dioxinnal szennyezett termékek fogyasztásával kapcsolatos egészségi kockázatokról, így elősegítve a kockázatkezelő hatóságok munkáját.

Bognár Lajos országos helyettes főállatorvos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon is került kereskedelmi forgalomba Írországból, a dioxin-szennyezési ügyben érintett cégtől származó, sertésmájat tartalmazó töltelékáru, az 57 tonna termék visszahívásáról a forgalmazó cég intézkedett. Elmondta: a Kaiser Food Kft. még kedden egy önellenőrzést követően jelentette be az illetékes élelmiszerbiztonsági lánc felügyeletéért felelős hatóságnak, hogy egy dán-norvég kereskedőcégen keresztül, két, a dioxin-szennyezési ügyben érintett üzemből sertésmáj szállítmányokat hozott be Magyarországra. Egy 22,5 tonnás sertésmáj szállítmányból 20,6 tonnát zároltak az ellenőrök az Arabona Frigo Hűtőházban, egy másik 22 tonnás szállítmányból azonban már 14,5 tonnát feldolgozott a cég. Ebből a szállítmányból 77 tonna készárut állítottak elő, 57 tonna kereskedelmi forgalomba is került. A cég intézkedett a kereskedelmi forgalomban lévő, 16 féle májas készítményének visszahívásáról, míg a raktáron lévő készletet az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság zárolta. Bognár Lajos elmondta, hogy az élelmiszerbiztonsági lánc zavartalan működéséért felelős hatóság mintát vett a szennyezés-gyanús árukból, az eredményt várhatóan december 17-én lesz meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.