Az Iszka utazása Los Angelesben hódít

Los Angelesben népszerűsítették az Oscar-díjra nevezett Iszka utazása című filmet az alkotók abból az alkalomból, hogy a jövő csütörtökön hozzák nyilvánosságra a jelölteket az egyesült államokbeli városban.

MNO
2009. 01. 13. 13:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bollók Csaba rendező, Csere Ágnes producer és a főszereplő Varga Mária a Los Angeles-i magyar főkonzulátuson sajtótájékoztatót is tartott. Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmek között nevezte az Iszka utazását az Oscar-díjra; ebben a kategóriában idén rekordszámú, 67 nevezés érkezett. A kategóriák 5-5 jelöltjét január 22-én hozzák nyilvánosságra, míg a 81. Oscar-gálát február 22-én tartják az Angyalok Városában.

Mint azt Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul kedden tudatta, nagy propagandakampány folyik Los Angelesben a versenyben levő filmek között; a város számos, a versenyre kijelölt hivatalos vetítőtermében mutatják be az alkotásokat. A vetítések előtt Bollók Csaba adott rövid tájékoztatást a filmről

Elmondta, hogy a címszereplő kislány, Varga Mária még decemberben bekerült a Variety magazin Talents on the Rise című válogatásába, ahová összesen öt színész került be az idegen nyelvű filmek szereplői közül; ez fontos eredményt jelent a film számára. Csere Ágnes producer azt hangsúlyozta, hogy az Iszka utazásának stábja az eddigi költségeit saját erőforrásból és visszatérítendő támogatásból oldotta meg.

Bollók Csaba 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, amelyet csaknem négy éven át tartó előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek, Varga Mária és a rendező véletlen találkozásból született. Az Iszka utazása „kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába”.

Bollók Csaba második játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb szerzői film díját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.