időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Bajnai nem lát okot a magyar bankok államosítására

MNO
2009.02.18. 18:18

Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter nem lát okot arra, hogy Magyarországon az állam esetleg tulajdonrészt szerezzen valamelyik kereskedelmi bankban.

A miniszter ezt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón mondta a távirati iroda azon kérdésére, mit szól ahhoz, hogy az amerikai jegybank volt elnöke, Alan Greenspan azt mondta egy neves londoni gazdasági lap honlapján megjelent interjújában: „...szükség lehet bizonyos bankok ideiglenes államosítására”. Bajnai Gordon kiemelte: „Én magam Magyarországon ilyen helyzetet nem látok, és nem is tartom valószínűnek.” A magyarországi bankok problémái nem hasonlíthatók az amerikai kereskedelmi bankok gondjaihoz. „Ez egy pozitív vélemény a magyarországi bankokról” – tette hozzá.

Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban sokkal nagyobb a baj, mint Európában, ott lényegében már az államosítás meg is történt néhány befektetési bank esetében, sőt Nagy-Britanniában is már több bankban többségi részesedéssel rendelkezik az állam. Elmondta: korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az Egyesült Államokban, „a világ legliberálisabb gazdaságában”, a liberális kapitalizmus szimbólumának számító befektetési bankokban, nagy kereskedelmi bankokban az állam tulajdonrészhez jusson. Hozzátette: elvileg nem lehet kizárni, hogy ha bajba jutna egy bank, akkor az államnak teljes súlyával közbe kell lépnie, de „én ma Magyarországon ilyen helyzetet nem látok és nem is tartom valószínűnek, hogy ez bekövetkezhet” – mondta Bajnai.

Egy másik kérdésre, hogy mi a véleménye a sajtóban napvilágot látott összeurópai bankmegerősítő csomaggal kapcsolatos elképzelésről, kiemelte: „Magyarországnak külön érdeke, hogy erős összefogás legyen a bankrendszer stabilizációja érdekében egész Európára nézve.” Kifejtette: mivel egyre nagyobb a jelentősége a pénzpiacon a határon átnyúló tevékenységeknek, Európában szükség lenne arra, hogy az európai kormányok egyeztetett módon, közösen, az egész európai pénzpiacra dolgozzanak ki, fogadjanak el koncepciókat. Miközben a bankok határon átnyúló módon tevékenykednek, az egyes kormányok nemzeti keretek között felügyelik az ottani bankrendszereket – elemezte. Elmondta: a magyar kormány javaslatára az Országgyűlés már elfogadta a bankmegerősítő csomagot, amely részben felveti a tőkemegerősítés, illetve a garanciavállalás lehetőségét is az arra igényt tartó magyarországi hitelintézetek számára. Bajnai Gordon szerint az európai együttműködés azért is szükséges lehet, mert például Magyarországon a bankrendszer már hozzávetőleg 80 százalékban külföldi kézben van, a nemzeti szabályozások pedig nem tudják megfogni azt a krízist, ami most kialakult. Kiemelte: a magyar kormány elsőként, már a válság kitörése előtt egy egységes európai pénzügyi felügyeleti rendszer létrehozását javasolta.

Egy másik kérdésre, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai nyilatkozatának értelmezésére vonatkozott, miszerint mit értett a kormányfő az esetleges „nem szokványos piaci beavatkozáson” a forint védelmében, kitérő választ adott. Elmondta azonban, hogy a kormány és a gazdasági szereplők számára leginkább a forint napi árfolyamának igen jelentős ingadozása zavaró. Hozzátette: hosszabb távon ezt csak úgy lehet mérsékelni, ha a költségvetés az államháztartási deficitre vonatkozóan a maastrichti kritériumok megkövetelte szinten, vagy az alatt marad, és az ország rááll a növekedési pályára azoknak a felvázolt gazdaságpolitikai lépéseknek a következtében, amelyeket a kormányfő a Parlamentben ismertetett.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.