időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Nem adtak ki magyar nyelvű KRESZ-teszteket Szlovákiában

MNO
2009.02.23. 12:48

Káosz és fejetlenség – így jellemzi a pozsonyi Új Szó a szlovákiai autósiskolákban uralkodó helyzetet azután, hogy a hónap elején hatályba lépett a közúti közlekedésről szóló jogszabály teljes módosítása. Többek között a magyar nyelvű tesztlapok is hiányoznak.

Több autósiskola még nem szerezte be az új tankönyveket, magyar nyelvű tesztlapok pedig nincsenek, annak ellenére, hogy a törvény most is lehetőséget ad a kisebbségek nyelvén történő vizsgázásra. A napilap szerint a pozsonyi belügyminisztérium és a közlekedésügyi tárca egymásra mutogat az ügyben.

Az Új Szó által megszólaltatott közlekedésbiztonsági szakértő szerint a belügyminisztérium köteles magyarul is kiadni a teszteket. „Az érdeklődőknek joguk van ehhez. Ha kérvényeznék, a minisztériumnak nagyon gyorsan ki kellene adnia a magyar teszteket is, mert a törvény ezt írja elő” – tette hozzá Lubomír Tvorík.

A módosítások közül jelentősebbek, hogy egész évben kötelező a tompított fény használata a szlovák utakon, és lakott területen a korábbi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet haladni. Emellett a hónap elejétől tilos vezetés közben telefonálni, a kerékpárosoknak a településeken kívül mindig védősisakot, a gyalogosoknak pedig fényvisszaverő mellényt kell viselniük.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.