időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Schmitt Pál példátlannak nevezte Szlovénia vétóját

MNO
2009.02.25. 13:31

Nincs rá példa, hogy egy ország megakadályozza az Európai Unió bővítését – fogalmazott Schmitt Pál, az EU–Horvátország közös parlamenti bizottság EP által delegált elnöke zágrábi tárgyalásait követően. Schmitt meglepőnek nevezte ezt a döntést, mivel saját csatlakozási tárgyalása idején Szlovénia kinyilvánította, hogy nincsenek határvitái szomszédaival.

Mario Zubovics, a közös bizottság horvát fél által delegált társelnöke, a horvát parlament külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a testület minden tagja egyetértett azzal, hogy a kétoldalú vita nem akadályozhatja Horvátország Európai Unióba történő belépését.

Schmitt Pál véleménye szerint a kétoldalú konfliktus megoldását gyorsabban elősegítheti egy független szakértőkből álló testület, mint a nemzetközi döntőbíróság, és az Európai Bizottság erre irányuló javaslatát Horvátországnak el kellene fogadnia. Egy ilyen testület – hangsúlyozta Schmitt – gyorsabban dönthet az ügyben, de mindkét félnek hozzá kell járulnia ehhez.

Schmitt Pál, kérdésre válaszolva, szintén meglepetésének adott hangot Szlovénia álláspontjával kapcsolatban a közeljövőben esedékes horvát NATO-tagság kérdésében. Mint mondta, soha egyetlen ország sem tartott népszavazást azért, hogy megakadályozza egy szomszédos, baráti ország belépését az észak-atlanti szövetségbe.

(MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.