Kapituláció: közzétették a 646 brit képviselő számláit

Az eddiginél is szélesebb hullámokat verő költségtérítési botrány talán csúcspontjához ért azzal, hogy a brit képviselőház csütörtökön közzétette az alsóház valamennyi képviselőjének 2004 óta keletkezett költségtérítési számláit – néhány „érzékeny részlet” kihúzásával.

MNO
2009. 06. 18. 14:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonásan, ábécérendben sorakoznak egymás után a brit alsóház honatyáinak nevei; a 646 képviselő mindegyikének összes kifizetett költségszámlája 2004 óta, PDF-formátumban. Ahogy ez működő demokráciákban elvárható, a parlament nem ment elébe annak, hogy további találgatások jelenjenek meg a sokszor irreális tételeket és csillagászati összegű kifizetéseket is tartalmazó számlákról.

Igaz, Gordon Brown brit miniszterelnöknek sem okozott, s okoz kellemes perceket, ahogy a pénzügyi botrány és a csúnyán elvesztett EP-választás eredőjeként egymás után állnak fel emberei. Mi több, a munkáspárti politikai elit dominószerű összeomlása Brown-t is magával sodorhatja. Legutóbb például, múlt pénteken John Hutton védelmi miniszter jelentette be lemondását; Tony Blair bizalmasa családi okokra hivatkozott, ám kommentárok arra utaltak, hogy Brown széke is megrendül e lemondások következtében.

Nem állítja éppenséggel a kormány mellé a közhangulatot az sem, hogy a közzétett számlákról egymás után derül ki, miképpen költöttek képviselők komoly közpénzeket privát lakásukra vagy hétvégi házaikra.

Brown kormánya lépéskényszerben van: a csalókat ugyanis kizárhatják a parlamentből. Reformelképzelések sora látott napvilágot arról, miképpen kellene megreformálni a két Ház, a képviselőház és a Lordok Háza működését a brit törvényhozásban. Addig is, mint ezt Brown is megerősítette, független hatóság vizsgálja az újabb képviselői költségszámlákat.

(BBC, RadioFrance)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.