Szigorították az EU-s támogatások ellenőrzését

Eredményesnek bizonyultak azok az erőfeszítések, amelyeket az Európai Bizottság tett tavaly óta annak érdekében, hogy szigorítsa a tagországoknak járó európai uniós felzárkóztatási támogatások kifizetésének ellenőrzését – állapította meg a témáról szerdán Brüsszelben kiadott jelentés.

MNO
2009. 10. 28. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság tavaly fogadott el egy programot – az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék ajánlásai nyomán – a kifizetések kezelésében elsődlegesen felelős tagállamok irányítási és ellenőrzési rendszereinek megerősítése, valamint a kifizetési kérelmek hibáinak csökkentése céljából. Az intézkedések azt próbálják elősegíteni, hogy a tagállami hatóságok körültekintően ellenőrizzék a strukturális alapok kiadásainak elszámolhatóságát, mielőtt a kifizetési kérelmeket benyújtják a brüsszeli bizottsághoz, és amennyiben ezek nem felelnek meg az elvárásoknak, szigorú intézkedéseket léptessenek életbe a kifizetések visszatartása vagy a pénzek visszaszerzése érdekében.

A most kiadott jelentés szerint a szigorítás máris konkrét eredményeket hozott. Idén például Brüsszel már 629 millió eurónyi szabálytalan kifizetést visszaszerzett, és becslései szerint további félmilliárd eurót fizettet vissza az év végéig. A tagállamok emellett „maguk is egyre gyakrabban folyamodnak pénzügyi korrekciókhoz, ezáltal nagyobb mozgásteret nyernek ahhoz, hogy másik támogatható projekt számára igényeljenek kifizetést” – áll a brüsszeli közleményben.

Pawel Samecki, az uniós felzárkóztatási támogatásokért felelős biztos szerint az új rendszer „hosszú távon segíteni fog a hibaarány csökkentésében és az adófizetők pénzének megóvásában”. Sikerült előrehaladást elérni a pénzügyi szabályok egyszerűsítésére irányuló erőfeszítések terén is – tette hozzá a lengyel biztos.

Az EU belső támogatási (kohéziós) politikája segítségével mintegy 600 ezer munkahely jött létre az EU-ban 2000 óta – derül ki a bizottság adataiból. E politika keretében a 2007–2013-as időszakban a 27 tagállamban összesen 347 milliárd euró értékű beruházás valósul meg, ami az ugyanezen időszakra szóló teljes uniós költségvetés 35 százaléka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.