időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

5 milliárd fontot érnek a brit gyerekek

Kovács N. László
2009.11.23. 17:50

Margaret Thatcher, a „Vaslady” visszatért a miniszterelnöki rezidenciára – igaz, csak annyi időre, amíg felavatták a róla készült, Gordon Brown kezdeményezésére készült portrét – írja a Guardian. A CNN beszámolója szerint koreai tudósoknak környezetbarát műanyagot sikerült előállítaniuk. A BBC arról ír, hogy egy tanulmány szerint a brit gyermekek 5 milliárd fontot „érnek” a nemzetgazdaságnak.

The Guardian (guardian.co.uk)

Margaret Thatcher visszatért a miniszterelnöki rezidenciára – írja a Guardian. A „Vaslady” portréjának leleplezése alkalmából látogatta meg egykori lakhelyét. Thatchert a jelenlegi miniszterelnök, Gordon Brown és felesége, Sarah üdvözölték a Downing Street 10 lépcsőin.

Az egykori miniszterelnök asszony egy fotó erejéig megállt az épület ajtajában, kérdésekre azonban nem válaszolt, pedig egyes újságírók efféléket kiáltottak felé: „Jó érzés újra otthon?” és „Örül, hogy visszatért?”. A portrét hétfőn délután, a mindenkori miniszterelnöki rezidencia első emeletén, a díszterem halljában helyezték el. Az ünnepségen a Thatcher-kabinet egyes tagjai, a miniszterelnök asszony közeli tanácsadói, valamint egykor róla tudósító újságírók vettek részt.

Hivatalos források szerint David Cameron, a toryk mai vezére is tiszteletét tette, őt azonban nem látták bemenni az épületbe. Ugyan minden modernkori miniszterelnök fotója megtalálható a Downing Street 10 főlépcsője melletti falon, eddig csupán két huszadik századiról helyeztek el festményt is az épületben: az egyik David Lloyd George, a másik pedig Winston Churchill, viszont Thatcher az első, akit még életében ért ez a megtiszteltetés.

A portré ötlete egyébként magától Browntól származik, aki azt még egy 2007 szeptemberi délutáni tea során tárgyalta meg a miniszterelnök asszonnyal, beiktatása után csupán néhány hónappal. A képet Richard Stone festette, aki korábban a királynőről és az anyakirálynőről is készített már portrét, a költségeket pedig egy meg nem nevezett adományozó állta.

CNN (cnn.com)

„Zöldebb” műanyagot fejlesztettek ki koreai tudósok – tudósít a CNN. Dél-koreai kutatók egy csoportja fosszilis energiahordozók felhasználása helyett biomérnöki eszközökkel állított elő a mindennapi életben is használt műanyagtárgyak készítéséhez is szükséges polimereket.

A tudósok szerint az új technológia segítségével lebomló, kevéssé mérgező, környezetbarát műanyagok állíthatók elő. A kutatók a Polylactic Acid (PLA) nevű vegyületre koncentráltak, ezen természetes alapú polimer (műanyagokat és gumikat felépítő vegyület) lehet a kulcs az új típusú műanyagok megalkotásához.

„A ma használt műanyagok nagyrészt fosszilis olajok kémiai finomításával készülnek” – áll a Sang Yup Lee professzor, a kutatás vezetője által kiadott sajtóközleményben. „A növekvő környezetszennyezés és a meg nem újuló energiahordozók vészes fogyása révén egyre nagyobb figyelmet kap a biomasszából előállítható polimerek kifejlesztése. A PLA remek alternatíva, hiszen könnyen lebomlik, és emberekre nézve nem mérgező.”

A probléma az volt, hogy ezt a vegyületet eddig csupán egy bonyolult és drága, kétszintű, kémiai és erjesztési folyamatokat alkalmazó eljárás során tudták létrehozni. A koreai csapat azonban egy módosított anyagcseréjű kólibaktérium (Escherichia coli) segítségével egyetlen lépésre szűkítette a folyamatot. „A globális felmelegedés és más környezeti problémák új, természetesebb sémák keresésére ösztönöznek. Ezen új stratégia segítségével más, hasonló céllal kifejlesztett organizmusok is előállíthatók” – mondja Lee.

A szöuli KAIST Egyetem és az LG Chem nevű vegyipari cég által közösen végzett kutatás eredményei a „Biotechnológiai és Biomérnöki Napló” című kiadványban tekinthetők meg.

BBC (bbc.co.uk)

5 milliárd fontot érnek a gyermekek a brit gazdaságnak – tudósít a BBC. Az egyesült királyságbeli gyermekek költekezése rekordokat ostromol, annak ellenére, hogy szüleiknek egyre kevesebb a költőpénzük – írja a BBC egy kutatás eredményeire hivatkozva.

A Londoni Közgazdasági Iskola (LSE) szerint a fiatalok egészen pontosan 4,89 milliárd fontot (közel másfél billió forintot) érnek. Egy 1987-es tanulmány szerint az akkori átlaggyermek 1,18 fontot kapott hetente – ez a szám mára több mint ötszörösére nőtt: egy mai átlagos brit gyerek 6,84 font zsebpénzt kap hetente. Vannak dolgok, amelyek azonban nem változnak: a fiatalok továbbra is édességre és cukorkára költik a legtöbb pénzt.

Az LSE tanulmánya azt is kimutatta, a lányok kétszer annyit fordítanak ruhára és cipőre, míg a fiúk inkább elektronikai eszközöket és videojátékokat vesznek. A jelentés szerint a fiatalok átlagban több mint 6000 fontot (körülbelül 1,8 millió forintot) költenek el hét és tizenöt éves koruk között.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.