időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

„Fölösleges” nemzedék

Keresztes Lajos
2009.11.21. 10:03

A Der Tagesspiegel ismerteti a törökországi és németországi törökök körében az értékválasztásról végzett felmérést. A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósít az SPD meglepő külpolitikai döntéséről.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A konzervatív berlini napilapban Claudia von Salzen A németországi törökök törökök akarnak maradni című cikkében ismerteti a frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményét. A Németországban élő törökök és a török származású bevándorlók majd fele nem kívánatosnak érzi magát a szövetségi köztársaságban, 42 százalék tervezi a visszatérést Törökországba. Ez az eredménye egy csütörtökön ismertetett tanulmánynak, melyet 331, Németországban élő török megkérdezése után készítettek el. Ők „szilárdan kitartanak kulturális és vallási gyökereik és a török értékvilág mellett” – írják a tanulmány elkészítői. Barbara John (CDU), az egykori berlini bevándorló megbízott, aki a tanulmányt ismertette, arra hívott fel, hogy a saját kultúrájuk megőrzését tiszteletben kell tartani. A fiatalabb bevándorlóknál nagyobb a vágy, hogy Törökországba menjenek, mint az idősebbeknél. Nekik azok az értékek, mint demokrácia, jogállamiság, vagy éppen a más vallások és kultúrák tisztelete, éppen olyan fontosak, mint a megkérdezett németeknél. Ezzel szemben az istenhit és a hagyomány sokkal fontosabb. Ezen túl sokkal inkább megbíznak a német intézményekben, mint maguk a németek. Jóval kisebb a toleranciájuk a bevándorlóknak a homoszexuális kapcsolatokkal szemben. Magukat Németországban töröknek és Törökországban németnek érzik. 38 százalék mindkét országot hazájának tekinti, 37 százalékuk inkább Törökországot tekinti annak, Németországot mindössze minden ötödik.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Günther Bannas Az SPD a külföldi bevetés ellen kíván szavazni című cikkében ismerteti a szociáldemokraták meglepő külpolitikai döntését. Az SPD Bundestag-frakciója – minden valószínűség szerint – a szövetségi kormány által e héten elfogadott határozat ellen fog szavazni, mely meghosszabbítaná a német részvételt az „Operation Enduring Freedom” (OEF) hadműveletben. Az SPD frakcióelnöksége pénteken úgy döntött, hogy a javaslat elutasítását fogja ajánlani képviselőinek. Gernot Erler, az SPD frakcióvezető-helyettese kijelentette, hogy több oka is van az álláspont megváltoztatásának. A küldetés mérete és jelentősége folyamatosan csökken. 2008-ban még az OEF keretében Afrika szarvánál öt egység őrjáratozott. 2009 első felében már csak 1,7 egység maradt. Decemberig egy fregatt járőrözik. Ráadásul egyre gyakoribbak az átfedések és a rövid távú zászlócserék az Atalanta nevű kalózkodásellenes bevetéssel. Az OEF-től néhány száz tengeri mérfölddel délebbre zajló akciónak a feladata, hogy megvédje a kereskedelmi hajókat a kalózok támadásaitól. Erler kijelentette, hogy alkalmanként egy német felderítőgépet társítanak az Atalanta misszióhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.