időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

„Hatvanöt éves a málenykij robot” – Kárpátalján emlékeztek

MNO
2009.11.20. 17:08

Konferenciával és koszorúzással emlékeztek meg pénteken Beregszászon arról, hogy a szovjet hatóságok 1944. novemberében hurcolták el sztálini lágerekbe Kárpátalja magyar és német férfilakosságát.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által Hatvanöt éves a málenykij robot címmel szervezett emlékkonferencia résztvevői felidézték a hat és fél évtizeddel ezelőtt történt, valamennyi magyarlakta kárpátaljai településre kiterjedő deportálás körülményeit. Az Európa-Magyar Házban megtartott konferencia keretében kiállítás nyílt, amely baranyai visszaemlékezések és tárgyak tükrében mutatja be, hogyan büntették kollektíve a magyarországi németséget a második világháború után. A tárlat anyagát a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Pécsi Városi Múzeum bocsátotta a beregszászi magyar intézmény rendelkezésére.

A rendezvényen levetítették azt a dokumentumfilmet, amelyet a Magyar Televízió Határon Túli Műsorok Szerkesztősége készített a „málenykij robotról” Kelet-Ukrajnában, az egykori fogolytáborok helyszínén. A konferencia résztvevői megkoszorúzták a Beregszászról elhurcoltak emlékművét, szombaton pedig Szolyván, a sztálinizmus áldozatainak emlékparkjában ökomenikus szertartással egybekötött koszorúzással róják le kegyeletüket az 1944-es deportálás áldozatai és a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák előtt.

Az UMDSZ eredetileg szombatra nagyszabású megemlékezést tervezett a szolyvai emlékparkba az 1944. novemberi tragikus események 65. évfordulóján, de az ukrán hatóságok az influenzajárvány miatt három hétre minden tömegrendezvényt betiltottak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.