időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

„Ukrajna civilizált politikai harcban érdekelt”

MNO
2009.11.25. 20:59

Viktor Juscsenko ukrán államfő meg van győződve arról, hogy a Legfelsőbb Tanács elfogadja az általa javasolt elnökválasztásra vonatkozó jogszabály módosításokat.

Erről november 25-én számolt be az államfő, mikor az Európa Tanács Parlamenti Gyűlés azon tagjaival találkozott, akik a 2010-es ukrán államfőválasztást fogják felügyelni. Véleménye szerint az általa elfogadott változtatások azt a törvényhozást alakítanák, amely a szabad választás jogát garantálja – adta hírül a Korrespondent.net internetes hírportál. „Nincs kétségem afelől, hogy a parlament második olvasatban is elfogadja a javaslatomat” – mondta Juscsenko.

Az előválasztási folyamatokkal kapcsolatban az államfő azt mondta, hogy sokkal toleránsabban jár el, mint öt évvel ezelőtt. A tagok a maguk részéről elmondták, hogy az előválasztási kampány a tolerncia szemszögéből tekintve jelentősen javult, és főleg a szólásszabadság kérdésében vélték ezt felfedezni.

Juscsenko elmondta, hogy Ukrajna civilizált politikai harcban érdekelt, valamint azt szeretné, ha az európai demokratikus intézmények a választási folyamatot előítéletmentesen értékelnék.„Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy köszönjük, hogy a nemzetközi és európai intézmények – különösen az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és az Európai Parlament – részt vesznek az elnökválasztási folyamatok ellenőrzésében”– mondta Juscsenko.

November 4-én a Legfelsőbb Tanács első olvasatban elfogadta a Viktor Juscsenko által javasolt elnökválasztásra vonatkozó jogszabály módosításokat.

(karpatinfo.net)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.