Az első jégborhoz szüreteltek a hétvégén

A balatonboglári borvidék első jégborához a hétvégén szüretelt szőlőből, a tradicionális jégborkészítő pincészetek idei 35-38-as cukorfokú nedűinél is magasabb, 41 cukorfokú must készült – adta hírül a megyei napilap hétfői számában.

MNO
2009. 12. 21. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pócz József borász arról számolt be a Somogyi Hírlapnak, hogy a jégbor készítésének speciális és szigorú követelményei vannak. A szőlőnek legalább két-három napig mínusz öt fok alatti hőmérsékleten kell lennie. A teljesen megfagyott szemeket hajnalban, még a reggeli felmelegedés előtt, bundás kesztyűben lehet szüretelni, nehogy a szüretelő testmelegétől felmelegedjenek a bogyók.

A boglári borvidék első jégborához a Pócz Pincészet balatonlelle-kishegyi Cabernet sauvinon ültetvényén szüreteltek szőlőt. A munkát hajnali négykor, autók reflektorfényénél kezdték, és 300 kilónyi termést tudtak begyűjteni a szüretelők. A présbe mínusz hét-nyolc fokon került a szőlő, amelyből nektárszerű anyagot préseltek ki. Ebből készül erjesztéssel a jégbor.

(MTI/Somogyi Hírlap)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.