időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Chávez újabb három bankot államosított

MNO
2010.01.19. 16:58

Államosított a venezuelai bankfelügyelet három kereskedelmi bankot, mert állítása szerint különböző adminisztratív szabálytalanságok nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták az intézményeket.

A Sudeban bankfelügyelet helyi idő szerint hétfőn Caracasban közzétett döntése az InverUnion Banco Comercial, a Banco Del Sol és a Mi Casa bankokra vonatkozik. A Sudeban szerint a venezuelai állam 95 százalék erejéig garanciát vállal a három pénzintézet több mint 165 ezer ügyfelének betétjeire, egyenként legfeljebb 14 ezer dollárnak megfelelő összeg erejéig.

A baloldali Hugo Chávez elnök vezette latin-amerikai országban tavaly november óta nyolc kereskedelmi bankot államosítottak, és bankigazgatókat, bankok résztulajdonosait – összesen kilenc személyt – vettek őrizetbe. Előállították a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét is. Az elfogottak közül többen kapcsolatban álltak állami vállalatok vezetőivel vagy magas rangú kormánytisztviselőkkel. Emiatt Chávez bírálói azt vetették az elnök szemére, hogy nem tudta felszámolni kormányában a korrupciót és az „urambátyám”-rendszert.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.