időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Szlovák nyelvtörvény: Lajcáknál kopogtat a Velencei Bizottság

MNO
2010.01.19. 06:42

Az államnyelvtörvény ügyében tájékozódik Szlovákiában a Velencei Bizottság, amelynek küldöttsége kedden találkozik majd Miroslav Lajcák külügyminiszterrel.

A Velencei Bizottságot, amely a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) független jogi szakértőkből álló testülete, Szlovákia még szeptemberben kérte fel, hogy készítsen szakvéleményt az államnyelvtörvényről. Hétfő délután a küldöttség a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd párt képviselőit hallgatta meg.

„A találkozón tolmácsoltuk az MKP kifogásait a nyelvtörvénnyel kapcsolatban” – mondta újságíróknak Berényi József, az MKP elnökhelyettese. „Elmondtuk, hogy ez egy korlátozó jellegű jogszabály, amely nem segíti elő a kisebbségi nyelvhasználatot, hanem éppen ellenkezőleg” – jegyezte meg. Hasonló kifogásokat fogalmazott meg a nyelvtörvénnyel kapcsolatban a Híd is – közölte Bugár Béla pártelnök. A jogi szakértők ugyancsak meghallgatták Marek Madaric kulturális miniszter véleményét is.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.