Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényére idén több tízezer látogatót várnak. Eddig 20 hentescsapat nevezett be a hagyományteremtő céllal létrehozott megmérettetésre, de akár 30-35 csapat is részt vehet a reggel fél hétkor kezdődő versenyen. Az ország minden részéből érkező böllérek mellett a Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról egyaránt várunk szakembereket – mondta az MTI-nek Támba Miklós, a verseny fő szervezője hétfőn.
A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően, rendszerint titkos recept alapján készítik el a falusi disznótor finomságait, a hurkát, a kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toros káposztát, hagymás vért és orjalevest. Kóstolásra idén is lehetősége lesz a nagyérdeműnek a csapatok és a szervezők standjain. A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, a versenyben azonban csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel – tette hozzá a fő szervező.
A kilencedik alkalommal megrendezett versengésen gasztronómiai szaktekintélyekből álló bírálóbizottság minősíti több kategóriában az elkészített húsételeket, valamint a házi feldolgozás témakörben a csapat- és a böllérmunkát, illetve a hús füstölésre, hűtésre való előkészítését. A nap végén kiosztják a legjobb hurka, toros káposzta, kolbász, fogópálinka, forralt bor díját, de elismerésben részesül a legnépszerűbb csapat, valamint a böllérek legjobbja is.
(MTI)
Világzenével, lemezbemutatókkal, jazzel és a legnagyobb szilveszteri táncházzal várják a bulizni vágyokat















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!