Bajban az ukrán konyak?

A gazdasági világválság arra kényszerítette a fogyasztókat, hogy az olcsóbb alkoholtartalmú italokra térjenek át – sajnos ez a konyak rovására ment. Természetesen ez a tendencia Ukrajnára is hatott.

MNO
2010. 02. 12. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 20 évben a konyak gyártása és egyben a fogyasztása is az országban majdnem a négyszeresére növekedett, viszont az utóbbi időben az adatok visszaesést mutatattak. Az ukrán piacon nyolc nagy konyakgyártó cég van jelen, ezek közül a legnagyobb az odesszai konyakgyár (leghíresebb márkája a Deszna) és a Nova Kahovka-i (herszoni terület) Tavria. További konyakgyártó üzem a Sabo, mely az odesszai területen található. A cég eleinte borgyártással foglalkozott, de 3 éve konyakgyártásra álltak át. A krími Koktebelyben is működik egy gyár, Ungváron pedig a Karpati cég gyártja a kárpátaljaiak számára jól ismert Tisza konyakot.

A konyakgyártók listáját a baherovszki üzem (a krími Zsan-Zsak), a nyikolajevi területi Zelenij haj (Hrinvics), valamint a bahcsiszeráji (Krím) üzem zárja, mely korábban szintén borgyártással foglalkozott. Ukrajna évente 4 millió liter konyakot importál főleg Franciaországból, Örményországból, Grúziából és Moldáviából – adta hírül az UA-reporter.com internetes hírportál. Ukrajna főleg Oroszországba és Fehéroroszországba exportál konyakot, évi 1 millió 400 ezer litert. „Egyelőre nem éri meg terjeszkedni, mivel a hazai termelők által készített italok kereskedelmi mutatói növekedést mutatnak az ország belső piacán. A fejlődésre van elég potenciál, évente 40 millió liter konyak Ukrajna fogyasztása. A második feladat a Grúziával és Örményországgal való verseny lenne. Valamilyen szinten ez csak imidzs kérdése” – mondta Volodimir Demcsak, a Nemzetközi Konyakiroda főigazgatója. Az ukrán piac 95 százaléka úgynevezett hagyományos konyak, amelyet 3-5 évig érlelnek (az ukrán jogszabályok értelmében az olyan italt lehet konyaknak nevezni, amelyet minimum 3 évig érleltek). A több mint ötéves konyak már prémiumosztályúnak számít.

A hazai piac jelentősen függ a nyersanyagimporttól. Ennek az az oka, hogy a volt Szovjetunió alatt konyakérleléssel csak Örményországban és a Dnyeszteren túli régióban foglalkoztak. Ukrajnában a hagyományos konyak készítéséhez 12-15 fajta alkoholt használnak fel, míg Franciaországban 25-öt. A tisztán saját, hagyományos konyak gyártásához kevés az alapanyag, vagyis a szőlő. A konyak alapimportőrei Franciaország, Olaszország és Spanyolország.

Az ukrán törvények szerint csak akkor lehet hazai konyaknak nevezni a hat évnél idősebb konyakot, ha kizárólag hazai termelésű szeszt használnak fel a készítéséhez. Ellenkező esetben csak brandynek lehet nevezni. Jogszabály ide vagy oda, ha külföldön beszerzett konyakunkat kárpátaljai mesterek által készített hordókban tároljuk hosszú ideig, akkor az egy idő után mindenképpen ukrán konyakká fog válni.

(karpatinfo.net)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.