A győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének diákjai jó negyedévvel ezelőtt találták ki, hogy valami olyasmivel hívják fel fakultásukra a figyelmet, ami az alma mater kapuin kívül is nagyot szólhat. „Mi vagyunk az egyik legkisebb intézet, és idénre még nem volt nagy programunk” – magyarázta Fehér Gábor, az egyik szervező a miértet.
Az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta: menet közben ők is meglepődtek, mennyi szervezést is igényel egy ilyen megmozdulás. A siker kapujából visszatekintve már úgy látja: zöldfülűek voltak, amikor belevágtak, de szerencse kísérte őket. Az egyik helyi élelmiszerboltlánc melléjül állt, ők adták az alapanyagokat. Nem is keveset: a 120 kiló lisztbe legalább kilencszáz tojás, 140 liter szóda, 120 liternyi tej, kakaóporból 18, cukorból 16, sóból 10 kiló kellett. A cél ugyanis a tízezer darab volt, ám ez „nagyon illuzórikusnak bizonyult”; két órával a finis előtt éppen az ötezres határt lépték át a holtfáradt, hétfő reggel nyolc óta talpon lévő szervező ismeretei szerint, aki már csak azért is állva nyilatkozott, mert – mint mondta – ha leül, akkor biztosan elalszik.
Mögötte, az egyetemi klub Dunára néző teraszán eközben sürgölődött a munkát példásan megszervező brigád: Fehér Gábor közlése szerint kétóránként váltják egymást a sütőbrigádok, két lány árulja a kész palacsintákat, amelyeket „az teker, aki épp szabad”. Nem mindig jutott ugyanaz a tésztába; a kalákában készülő finomságba mindenki hozott, amit tudott, így voltak olyan órák, amikor lekvár is jutott bele, de ha ez az alapanyag elfogyott, tisztán kakaósakat tekertek.
A végeredményt bármelyik arra járó tesztelhette: száz forintért adták a palacsinta darabját, de az éhesebbek – hatszázért – bérletet is válthattak. A megmaradó darabokat a város szociális intézményeiben osztják majd szét; jut belőlük a likócsi hajléktalanszállóra is.
(MTI)
Hamarosan bezárnak a pápai bazilikák szent kapui















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!