Akik a mentelmi jogban bíznak, súlyosan tévednek

<p>Egyenként beszéli meg a „játékszabályokat” Lázár János a Fidesz-frakció 227 tagjával a következő napokban. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szerdán megválasztott új vezetője az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy új és szigorúbb belső etikai szabályokat alkotnak, első parlamenti döntéseik közül a 2006. október 23-án megsebesültek kártalanítását emelte ki. Lázár a közvádas ügyekben nem látja szükségét, hogy egy parlamenti képviselőnek mentelmi joga legyen. </p><p><strong><a href="/portal/711581">• Gyurcsány kibonthatja az igazság minden részletét – a bíróság előtt</a></strong> </p>

MNO
2010. 05. 06. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a 227 tagú Fidesz-frakció vezetésére való felkészülés első lépéseként a parlament alakuló üléséig egyenként, személyesen beszél majd minden fideszes képviselővel. Úgy fogalmazott, „megbeszélik előre a játékszabályokat”. Például azt – amit mindenkinek tudnia kell, aki a Fidesz képviselőcsoportjában ül –, hogy 2014-ben 200 fős lesz a parlament, idén ősztől pedig – szándékaik szerint – kisebb helyhatóságok működnek majd. Nyilatkozatot nem kell aláírniuk a képviselőknek, mert – mint fogalmazott – nagyon jók a tapasztalatai. „A képviselőtársaim úgy tesznek esküt, hogy meg akarják változtatni ezt az országot, és pontosan tudják, milyen lépésekre van szükség ennek érdekében” – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kötelező szavazás a Fideszben, Lázár János azt válaszolta: a párt képviselőit nem kell kötelezni arra, hogy esküjükhöz híven ellássák az Országgyűlésben a választópolgárok képviseletét, „nem kell fegyelmezni”. Ha mégis sor kerülne erre – fűzte hozzá –, akkor vissza lehet térni az 1998–2002 közötti metódushoz, amikor a parlamenti távolmaradást szankcionálta a frakció. „Egy kormánypárti frakciónál, akármekkora is, ez érthető, mert az a dolguk a képviselőknek, hogy dolgozzanak az ország házában. Nem nagyon ismerek kimentési lehetőséget” – fogalmazott. Ezzel összefüggésben bejelentette: új etikai bizottságot és szigorú szabályzatot hoznak létre. „Semmilyen körülmények között nem érvényesülhet egy képviselő munkájában a magánérdek, ugyanis a közérdek szolgálata a feladata és a kötelessége” – mondta. Nem védünk meg, nem mentünk meg senkit, nem biztosítunk elvtelenül hátteret ahhoz, hogy saját maga vagy mások magánérdekét képviselje az Országgyűlésben – húzta alá.

A politikus beszámolt arról is: azt javasolta, hogy a frakció vezetése továbbra is maradjon a Képviselői Irodaház VII. emeletén, elkerülve a költözködés jelentette időveszteséget és pénzpocsékolást. „Nem szeretnénk elköltözni onnan, maradunk ott” – mondta –, továbbra is a VII. emeleti tárgyalóban lesznek a frakcióülések, a parlamenti szavazási napokon viszont igénybe veszik majd az Országház felsőházi termét. A 23 frakcióvezető-helyettesről szólva kiemelte: ez a létszám átmeneti, csak a kabinet hivatalos megalakulásáig, a parlamenti munka miatt döntöttek így, de jelenleg és a jövőben is csak három fizetett frakcióvezető-helyettes lesz.

Két tevékenység erősítése

Lázár János szólt arról is, hogy a képviselők két tevékenységét mindenképpen erősítenék. A szakpolitikusoktól azt várják el, hogy a frakcióban, a bizottságokban, a szakmai kabinetekben biztosítsanak a kormánynak támogatást, míg a 173 egyéni képviselőnek helyi szinten kell tudnia képviselni a kabinet politikáját, akármilyen is lesz az. Ha lesznek olyan döntések, amelyek sértik majd egyes érdekcsoportok elképzeléseit, azt is meg kell tudniuk magyarázni a választókerületükben élőknek – hangsúlyozta. A parlamenti munkával kapcsolatban utalt arra, hogy a június–júliusi munka után várhatóan augusztusban tartanak majd szünetet. A két hétre szóló napirend lehetőségével kapcsolatban annyit mondott: szeptembertől tudnak beállni olyan működési rendre, amely mindenki számára áttekinthető, kiszámítható.

Nem csökkennek az ellenzéki jogosultságok

Lázár János különösen fontosnak tartja, hogy az ellenzéki jogok minden hétfőn érvényesüljenek a parlamentben, így a kormány ellenőrzésének, a kérdésfeltételnek, valamint az ügyek kivizsgálásának lehetősége. Mint mondta, ez hétfőnként adva lesz. „Semmi esetre sem kívánjuk ugyanis csökkenteni az ellenzéki jogosultságokat” – jelentette ki. Az első törvényjavaslat-csomag tartalmát illetően megemlítette az alkotmány módosítását, a kisebb parlamentet és az önkormányzati képviselők számának csökkentését. Külön kiemelte azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben kimondanák, hogy a magyar állam elismeri a felelősségét a 2006. augusztus 20-i fővárosi tűzijáték alatt történtek, illetve a 2006. szeptemberi és október 23-i események ügyében. Az állam felelősségvállalása mellett a kormányt pedig arra köteleznék, hogy kártalanítsa az érintetteket, vagyis a folyamatban lévő ügyekben a megalapozott kárigényeket teljesítse.

Tájékoztatása szerint az első képviselői indítványokról május 13-án tárgyal majd a Fidesz-frakció, majd az első ülésnapokon be is terjesztik ezeket, és szoros határidővel döntést hoznak róluk. Lázár János megerősítette: a mentelmi jogot, ahogy a választási kampányban ígérték, felülvizsgálják; a változtatás módját a frakció vitatja majd meg. Személyes véleménye ezzel kapcsolatban az, hogy a közvádas ügyekben nem látja szükségét, hogy egy parlamenti képviselőnek mentelmi joga legyen.

Elmondta: a „tíz plusz egy ügyben”, amelynek bizottságát ő vezeti, szükség van arra, hogy a kormány megalakuljon és megállapítsa, hány csontváz van a szekrényben. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök újabb kormánymegbízottat nevez ki. Megismételte, hogy az országgyűlési bizottságoknak helyzetfeltáró és tisztázó munkát kell végezniük: az elszámoltatás és a korrupcióellenes küzdelem jegyében a saját területükön témánként végig kell venniük az elmúlt évek ügyeit. Arra a felvetésre, hogy polgármesteri tisztségével időben összeegyeztethető-e a frakcióvezetés, igennel válaszolt. Hangsúlyozta: ha a hódmezővásárhelyiek igényt tartanak rá, akkor az önkormányzati választások után is megkísérli a két tisztséget együtt ellátni.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.