Salátatörvények a portugál korrupció ellen

A spanyol sajtó többségének fő témája a csütörtökön elfogadandó megszorítócsomagnak már a hadseregre is vonatkozó tartalma és valószínű sikere. A Portugal Diário idézte az egyik portugál jogászt, aki a korrupció elleni küzdelem gyenge pontjaira hívta föl a figyelmet.

2010. 05. 24. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elpais.es – Spanyolország

A spanyol El País vezető helyen közölte a hírt: a válságkezelő csomag keretében az ország önkormányzatai és a hozzá tartozó intézmények 2012-ig nem vehetnek föl rövid időre szóló hiteleket. Ugyanígy fogyókúrára fogják a hadsereget is, amelynek az évek óta maga előtt görgetett 27 milliárd eurós költségvetési hiányát szintén le kell faragnia, amit a személyi állományra fordított kiadások csökkentésével kell kezdenie. A spanyol lap ennek jegyében megkérdőjelezte a hadsereg évi 700 millió eurós „fölöslegesnek” tartott kiadását is például a libanoni és az afganisztáni békemissziókra. A spanyol védelmi tárca emészti föl az állami kiadások 10 százalékát a beruházásokkal együtt, ezért felmerült a szerzőben az a kérdés is, hogy muszáj-e a Spanyolországnak a legkorszerűbb fregattokat és repülőgépeket megszereznie, és fenntartania, ha az utóbbiak repülése óránként 20 ezer dollárba kerül?

A kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero csütörtökön a rossz előjelek ellenére minden bizonnyal fellélegezhet, mert az alsóházban az eddigi fejlemények alapján valószínűleg átmegy a megszorítócsomag. A hírek szerint a pártok többsége ugyan ellenzi a két hete és a múlt szerdán bejelentett intézkedéseket, de három párt jelezte, hogy tartózkodni fog, így a legnagyobb ellenzéki alakulat, a néppárt (PP) semmire sem megy „nem” szavazataival.

diario.io.pt – Portugália

A portugál jogász, Paulo Pinto de Albuquerque szerint kaotikus és erősen hézagos törvények vannak érvényben a korrupció ellen, ezért sürgette ezen törvények minél előbbi egységesítését – nyilatkozta a portugál Lusa hírügynökségnek. A lisszaboni katolikus egyetem tanára azért tartja ezt fontosnak, hogy az így megalkotandó törvényt már politikusokra, sportolókra, vállalkozókra is egyformán lehessen alkalmazni. Arra is figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amikor majd újra előveszik a törvényt a rendbetétel érdekében, akkor a büntető törvénykönyvvel együtt hangolják össze a büntetőeljárások egységesítését, különben hiába fáradoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.