időjárás 23°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

A piacok megnyugtatására törekednek a kormányfők

MNO
2010.06.13. 14:07

Az Európai Unió állam- és kormányfői a héten újabb kísérletet tesznek a piacok meggyőzésére, hogy képesek kordában tartani az adósságválságot a gazdaságpolitikai együttműködés és a költségvetési fegyelem erősítésével.

A csütörtökre tervezett csúcstalálkozó programján lesz a gazdasági növekedés gyorsítása és a munkanélküliség csökkentése a Reuters hírügynökség vasárnapi előzetese szerint.

Az egység megmutatása segíthet meggyőzni a piacokat, hogy az EU-nak van közös válasza a tizenegy éve alapított euróövezet eddigi legsúlyosabb válságára, és meg tudja akadályozni a görögországihoz hasonló adósságproblémák megjelenését más országokban. „A legfontosabb most rendet teremteni a közfinanszírozásban. Költségvetési konszolidációra és új pénzügyi stabilitási kultúrára van szükség Európában. Európa tudatára ébredt, hogy nem tartották be a szabályokat, és most be kell tartani őket. A szabályok megkerülése közös gazdasági jövőnket teszi kockára. Az ellenkező irányba kell mozdulnunk, meg kell erősíteni szabályainkat és az EU-beli gazdaságirányítás módszereit” – idézte a hírügynökség az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót.

Merkel és Sarkozy már hétfőn tárgyal


A csütörtöki EU-csúcs eredményeit meghatározhatja, mire jut hétfőn, előzetes berlini értekezletén Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Eddig is mindketten kinyilvánították, hogy meg kell védeni az eurót és javítani kell Európa gazdasági teljesítményét, de ezt nem épp egyformán képzelik – írta a Reuters. A hírügynökség emlékeztetett a német pénzügyminisztérium kilencpontos tervezetére, amely szigorúbb büntetéseket követel az EU-beli költségvetési szabályokat megszegő kormányok ellen, a visszaeső szabályszegőktől megvonná a szavazati jogot az EU-fórumokon, és csődeljárás lehetőségét és kidolgozását javasolja az államok számára is.

Sarkozy kevésbé szigorú elképzelései szerint az euróövezet számára alakítani kellene valamiféle közös gazdasági kormányzatot, amelynek titkársága ügyelne a gazdaságpolitikák összehangolására, és az európai gazdaság újraegyensúlyozására, illetve a növekedés gyorsítására összpontosítana. Merkel és Sarkozy találkozóját eredetileg a múlt hétre tervezték, de elhalasztották: ez nem vetett jó fényt az együttműködésre. A kételyeket csak részben oszlatták el, amikor a múlt héten a francia elnök és a német kancellár közös levélben sürgette az Európai Bizottságot: gyorsítsa meg a pénzügyi piacok megrendszabályozására irányuló munkát. Szerdán nyilvánosságra hozott levelükben azt írták az Európai Bizottság elnökének, hogy a bizottságnak gondolkodnia kell minden, vagy legalább egyes részvények és kötvények, illetve egyes szuverén adósságbiztosítási termékek (CDS) áresésre játszó, fedezet nélküli eladásának európai szintű betiltásán, valamint a piaci elszámolási határidők európai szintű összehangolásán. A német kormány a múlt hónapban jövő márciusig korlátozta a fedezet nélküli eladásokat.

Az Európai Bizottság szóvivője a levélre reagálva azt mondta, hogy végső fázisában van az Európai Bizottság fedezet nélküli értékpapír-eladásokra vonatkozó szabálytervezetének a kidolgozása. A szóvivő leszögezte, hogy a bizottság a tőle telhető leggyorsabb ütemben dolgozik ezen a dosszién, de a szabályozás megfelelő előkészítést igényel. Azt mondta, hogy a testület még nyáron hivatalosan előterjeszti javaslatait, de dátumot nem említett. Sarkozy és Merkel azt kérte, hogy a bizottság még az EU júliusi pénzügyminiszteri értekezlete előtt mutassa be az összes lehetséges cselekvési tervet.

Az EU vezetőinek gondolniuk kell azokra az aggodalmakra is, hogy az adósságválság továbbterjedhet az euróövezeten kívüli, nagy deficitű vagy adósságú EU-országokra, amilyen Nagy-Britannia vagy Magyarország – írta a Reuters. A hírügynökség szerint Nagy-Britannia mindenesetre elég ellenségesen szemléli a szorosabb költségvetés-felügyeletre irányuló EU-beli törekvéseket.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.