időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

A Világbank Oroszországot is kivesézte

MNO
2010.06.16. 18:47

Oroszország GDP-je idén a tervezett 5-5,5 százalék helyett várhatóan 4,5 százalékkal nő, 2011-ben viszont az idén márciusban előre jelzett 3,5 százalék helyett a növekedés 4,8 százalékot, tesz majd ki – áll egyebek között a Világbank jelentésében, amelyet szerdán ismertetett Moszkvában.

A bank a 2012-ben várható növekedést 4,7 százalékra teszi.

A szervezet szakértői szerint a prognózisok változását a nyugat-európai országok elhúzódó válsága okozta, de „a válság Oroszországra gyakorolt közvetlen hatásai előreláthatólag korlátozottak lesznek” – áll a jelentésben.

A Világbank értékelése szerint Oroszországban az infláció az idén 7-8 százalékot – a gazdasági fejlesztési minisztérium legutóbbi prognózisa szerint 6-7 százalékot – tesz ki, s ezt a pénztömeg 2009-ben mutatkozó, mérsékelt növekedése, valamint a hitelezés terén változatlanul fennálló korlátozások idézik elő. A szervezet szerint azonban fennáll a nagyobb arányú infláció veszélye, ha enyhül a költségvetési politika és a terveknek megfelelően valóban bevezetik a nyugdíjak és a bérek indexálását.

Az Oroszországi Föderáció konszolidált költségvetésének idei hiányát a Világbank idén a GDP 4,6 százalékára becsüli – a márciusi orosz prognózisok 3 százalékkal számoltak –, s jövőre 3,8 százalékra számít, miközben a márciusi előrejelzés még úgy látta, hogy a 2011-es költségvetés nullszaldós lesz. A kilátások a bank szerint azért romlottak a kőolajárak várható emelkedése ellenére, mert jelentős többletkiadásokkal jár a nyugdíjak finanszírozása.

A becslésekben azonban vannak kockázatok a kőolajárak volatilitása miatt – mutatott rá a jelentés. A kőolajárak a korábbi előrejelzésekben foglaltaknál idén jobban, jövőre kevésbé emelkednek, s idén 78,1 dollárt tesznek ki hordónként a korábban várt 76 helyett, s a kereslet előreláthatólag 2 százalékkal, napi 1,7 millió hordóval emelkedik.

Ha a kőolajárak a mostani előrejelzések szintjén lesznek, a folyó fizetési mérleg feleslege idén várhatóan a GDP mintegy 3,9 százalékát teszi majd ki, noha márciusban 2 százalékra számítottak.

A jelentés leszögezte, hogy jó lenne a jövő évre szóló tervek kialakításánál is követni az orosz pénzügyminisztérium eddigi politikáját, amely mindig a kőolajárak igen konzervatív becslésére építette terveit. A dokumentum kitért arra, hogy rövidebb távon továbbra is a rubel árfolyamának volatilitására kell számítani, de ha jövőre az olajár hordónként 80 dollár körül, vagy afölött lesz, a rubel megerősödik.

A bank nem számol a hazai tőkebefektetések jelentős növekedésével. Úgy ítéli meg, hogy ha az elhúzódó európai válság nem okoz dominóhatást, a tőkebeáramlás a korábban jelzett 30 milliárd dollár helyett eléri a 31 milliárdot, jövőre pedig a márciusban becsült 50 milliárd helyett a 60 milliárdot.

Az exportmérleg várhatóan negatívra fordul, mert a gazdaság helyzetének javulásával nő majd az import.

Az orosz gazdaság növekedésének fő tényezője a Világbank értékelése szerint a fogyasztás mérsékelt növekedése és az alacsony 2009-es kiindulási bázis hatása lesz. A jelentés úgy értékeli, hogy az orosz nagyvállalatok és bankok idén megfelelően tudják majd törleszteni, vagy átütemezni hiteleiket.

A Világbank szerint a szegénység Oroszországban idén 12,5 százalékra csökken, miközben a márciusban kiadott prognózisban még 11,4 százalék szerepelt.

Végül a jelentés javasolta az alkoholra és dohányárukra vonatkozó jövedéki adók, valamint az útjavításra és útépítésre szánt összegek emelését.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.