Murguly László Csabáné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros művelődési központjának igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta: láthatják az érdeklődők, hogy a „lápi ember” hogyan fonta egykor fűzfavesszőből és gyékényből a különböző kosarakat, háztartási eszközöket. Lesz íjász- és solymászbemutató a régi vadászatok felelevenítésére, továbbá speciális horgászat, amelyből viadalt is rendeznek a vállalkozó kedvű érdeklődőknek.
A régi ételek közül elkészítik a lápi halászlevet, a birkagulyást, a különböző vadakból készült húsos menüket, a híres ecsedi toroskáposztát, a krumplis lángost, a puliszkát, a kürtös fánkot és a szatmári réteseket. Tíz szakácscsapat méri össze tudását, a zsűri pedig a közönség lesz, hiszen mindenki megízlelheti a gasztronómiai különlegességeket.
A szombaton délelőtt 9.00 órakor kezdődő programban a szatmári település kulturális örökségeit lovas fogatokról tekinthetik meg a vendégek, így felkeresik azt a villanytelepet is, amelyet a valamikor ezer négyzetkilométernyi Ecsedi-láp 19. századi lecsapolására építettek. A helytörténeti gyűjteményben és galériában két kiállítás várja az érdeklődőket, az egyik tárlat az ecsediek régi életét, a másik a láp régészeti feltárásának leleteit mutatja be, közte a vizes terület egyik szigetén a 14. században épült várból előkerült eszközöket, valamint az Árpád-kori monostor romjait.
(MTI)
PM Orban: Europe Is in an Extremely Dangerous Situation















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!