időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Könnyítés: „egy-másfél évig nem várható gázáremelés”

MNO
2010.06.11. 06:17

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter arra törekszik, hogy a megállapodások a kormányzat és az energiaszolgáltatók között legkésőbb őszre megszülessenek, és a fűtési szezon kezdetekor már érvényesek legyenek – írta a Népszabadság. Egy-másfél évig nem várható gázáremelés – mondta el Völner Pál, az infrastrukturális területért felelős államtitkár a Hír Televízió Rájátszás című műsorában. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/718064"><strong>• Fellegi: Csak a kiemelt állami cégeknél lesz igazgatóság</strong></a>

A lap pénteki számában megjelent interjúban a miniszter kijelentette: a lakossági árak hatósági megszabása a tárgyalások kiindulópontja. „Minden szolgáltató jelezte, hogy kész tárgyalni. Ám meg kell érteniük azt is, hogy megállapodás születhet közös megegyezéssel vagy a jogszabályok adta lehetőségek maradéktalan érvényesítésével” – mondta a miniszter.

Az eddigi tárgyalások során kiderült, hogy a szolgáltatóknak Magyarországon a kiszámíthatóság, a stabilitás és a tervezhetőség hiányzik a leginkább, és fontos az is, hogy bevonják őket a kérdések megoldásába. „Arra természetesen nem adhatok garanciát, hogy a szempontjaik mindig érvényesülnek, de az érveik meghallgatása nélkül döntés nem születhet. A tisztességes profitot elismerem, de elképzelhetetlen, hogy ennek árát mindig a lakosság fizesse meg” – jelentette ki Fellegi Tamás.

Közösségi közlekedés: előnybe kerül a vasút


Elmondta, hogy készül egy kormány-előterjesztés, amely a közösségi közlekedés hosszú távú stratégiáját tartalmazza, s az reményei szerint még a nyáron a kormány elé kerülhet. Erről részleteket nem árult el, de annyit közölt: a dokumentum rögzíti majd a közösségi közlekedés előnyét az egyéni közlekedéssel, ezen belül a vasútét a közúttal szemben. Kijelentette: komolyan kell venni az ígéretet, hogy lehetőség szerint visszaállítják a forgalomszüneteltetésre ítélt vasútvonalak forgalmát, és megnyitják a bezárt kispostákat. „Itt az elven van a hangsúly, és nem a megtakarításokon. A takarékossági és hatékonysági törekvések tiszteletre méltók, de a vasútnál és a postánál mégsem írhatják felül a társadalmi igényeket. A konkrét vállalati gazdálkodásban figyelembe nem vehető szempontokra a kormánynak kell tekintettel lennie, és nem szabad megengednie, hogy a vidék lakosságmegtartó képessége ilyen rövid távú szempontok miatt csökkenjen. Különösen akkor nem, amikor mondjuk az államnak évente 350 milliárd forintjába kerülő vasútnál a 29 szárnyvonal bezárása alig 1 százalék megtakarítást hozott” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az állami cégek vezetőinek – például Andrási Miklósnak, a MÁV elnök-vezérigazgatójának – a sorsa, úgy válaszolt: „Sokan vannak, akikről még nincs kialakult álláspont. Személyekről nem beszélhetek. Legfeljebb annyit mondhatok: az állami vállalatoknál a feladathoz illesztjük a menedzsment összetételét, a vezető személyéről az adott cég hosszú távú szakmai stratégiája alapján döntünk”.

Átrendezik a fejlesztési pontokat


Hangsúlyozta, hogy a fejlesztési prioritásokat át fogják rendezni. „A legnagyobb hangsúlyt szándékaim szerint a vasúti közlekedés fejlesztése kapja majd, de nem maradhatnak le az infokommunikációs beruházások sem. Ezek sorában az elsőbbség azoké a fejlesztéseké lesz, amelyek segíthetik a közigazgatás és az állam reformját, illetve hozzájárulhatnak a szolgáltató állam kialakításához. Matolcsy György beszélt a gyógyturizmus támogatásáról is, én pedig még kiemelném az energiafelhasználás hatékonyságát növelő beruházásokat, illetve a megújuló energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő fejlesztéseket” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy miként tudja a minisztériumától távol tartani korábbi üzleti kapcsolatait, kijelentette: „Ez egyszerű. Annyi az egész, hogy korábbi cégeim, tulajdonostársaim nem fognak állami megrendeléseket kapni. Erre oda kell figyelni. Ha valamibe, hát ebbe bele lehetne bukni”.

Egy-másfél évig nem várható gázáremelés

Egy-másfél évig nem várható gázáremelés – mondta el Völner Pál, az infrastrukturális területért felelős államtitkár a Hír Televízió Rájátszás című műsorában.

Bár a lakossági gázárakról szóló törvényjavaslat most került a parlament elé, a tervezett moratórium célja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben könnyítsen a háztartások terhein – jelentette ki Völner Pál.

A lakossági gáz- és áramtarifák hatósági árassá tételéről szóló jogszabályt a tervek szerint már jövő hétfőn elfogadtatná a parlamenttel a Fidesz.

(MTI, hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.