Miszori László elmondta: a vállalkozást a földből feltörő, 129 Celsius-fokos víz hasznosítására alapozzák, méghozzá környezetkímélő eljárással. A vizet ugyanis az üvegházból visszavezetik a mélybe, az ily módon kialakított zárt rendszer nem veszélyezteti a felszín alatt Turáig húzódó budai hőforrások rendszerének egyensúlyát.
Az osztrák Zeiler GmbH-val együttműködve olyan környezetbarát technológiára rendezkednek be, amellyel egész évben a nemzetközi piacon is versenyképes paradicsom termeszthető. Előállítási költségének 50 százalékát a fűtés adja, ami ez esetben a természet jóvoltából minimális lehet. Az osztrák cég Bécs mellett már évek óta üzemeltet hasonló üvegházat, az ő rendszerét veszi át a magyar partner.
A beruházás projektjének tulajdonosa a Turawell Kft., a befektetés költségeinek 30 százalékét az osztrák fél adja, a többit hazai befektetők, uniós pályázati pénzek és banki kölcsönök fedezik – közölte az ügyvezető. A vállalkozás évi 6-7 milliárd forintos árbevétellel számol. Az előállított paradicsom nagyobb hányadát az osztrák partner értékesíti a nyugat-európai piacon, kisebb része a hazai választékot bővíti. A beruházás 200 helybéli és környékbeli lakosnak teremthet új munkalehetőséget.
A turai beruházás az előkészítő munkálatok befejeztével a harmadik negyedévben indulhat, és a jövő évben már megkezdődhet a termesztés.
(mti)
Húsz éve ment el a legendás edző, aki különös tanácsot adott a fradistákról















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!