időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Vége lesz a magyar kamatcsökkentésnek?

MNO
2010.06.13. 11:13

Magyarországon a kamatcsökkentési ciklus valószínűleg már véget ért, a jegybank május végi ülésén az alapkamatot a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta, a magyar államkötvények hozamai májusban nagy ingadozások közepette jelentős mértékben emelkedtek – olvasható a bécsi székhelyű Raiffeisen Capital Management (RCM) elemzésében.

Az RCM elemzői megállapítják: ezzel együtt hosszú távon a magyar hozamszint továbbra is vonzó. Mindazonáltal az árfolyamok várhatóan volatilisek maradnak. A RCM szakértői szerint a költségvetés égetően szükséges konszolidációja következtében Magyarország a térség azon országai közé tartozik, amelyek a leginkább megszenvedték a globális gazdasági válságot. A konjunktúra dinamikája időközben a kedvezőbb külföldi kereslet és az ennek nyomán erőteljesen emelkedő export hatására mégis pozitív. A magyarországi beszerzési menedzser index ugyan esett az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is gazdasági növekedést jelez.

A minősített kétharmados parlamenti többség az új kormánypárt számára az alkotmány önálló módosítását, valamint olyan jelentős strukturális reformok végrehajtását teszi lehetővé, mint például a közigazgatás és az egészségügy szerkezeti átalakítása.

Az elemzés szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok egyre markánsabb fellendülési tendenciát mutatnak. A régi uniós tagállamok ipari termelésének újbóli fokozódása pozitív hatást gyakorol a közép- és kelet-európai gazdaságokra, és „gondoskodik” a régió exportjának növekedéséről.

Az államháztartások konszolidációja érdekében tett komoly erőfeszítések az elkövetkező években rányomják bélyegüket az Európai Unió gazdasági növekedésére. Ennek hatására a közép-kelet-európai gazdaságok számára az eurózónával való szoros gazdasági összefonódás következtében a növekedési perspektívák is romlanak. A közép-kelet-európai országokban a konjunktúra fellendülése szempontjából fontos tényező a belföldi kereslet is.

Az összegzés szerint májusban az euró tovább veszített értékéből. Ez egyrészt kedvez az európai exportőröknek, másrészt kétszeresen is megterheli az amerikai gazdaságot. Amellett, hogy így az európai termékek versenyképesebbé válnak az amerikaiakkal szemben, várhatóan tovább késik a kínai renminbi – jüan – az Egyesült Államok által egyre inkább követelt felértékelése is a dollárral szemben. Kína ezzel a lépéssel tovább gyengítené az Európával szembeni versenyhelyzetét, ráadásul arra hivatkozhat, hogy a kereskedelmi mérlege legutóbb már épphogy pozitív volt.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.