A csirke 25, a pulyhahús 20 százaléka kerül számla nélkül a fogyasztókhoz – a Baromfi Terméktanács becslése szerint. A szervezet a feketekereskedelem megállítása miatt a forgalmi adó csökkentését javasolja a kormánynak. A tanács attól is tart, hogy a gabona drágulása miatt tovább emelkedik majd az élelmiszerek ára.
A Baromfi Terméktanács elnöke szerint az élelmiszerek drasztikus árnövekedését lehetne tompítani egy többlépcsős, előre megtervezett áfacsökkentéssel. Bárány László szeretné, ha a kormány az őszi parlamenti időszakban megtárgyalná és elfogadná, hogy január 1-től a baromfihúsok, a tojás és az egyéb baromfiipari termékek áfája legalább indulásként egy 6-8 százalékkal csökkenjen.
A csirke kilója 969, a pulyka pedig 1500 forintba kerül jelenleg az egyik országos üzletlánc boltjában. Az áfacsökkentés után a baromfihús akár 150 forinttal is olcsóbb lehetne. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője emlékeztetett: múlt év derekán, amikor az áfát az alapvető élelmiszerek tekintetében csökkentették 20-ról 18 százalékra, a hústermékek ebből a körből kimaradtak. Mint mondta, akkor is szót emeltek ezért, mert véleményünk szerint a hús is az alapvető élelmiszerekhez tartozik. Most pedig jó lehetőséget látnak arra, hogy ezt sikerüljön elérni. Fodor szerint mmindenképpen a fogyasztói árak csökkenését eredményezné ez a lépés illetve a gazdaság ezen szegmensének kifehéredéséhez vezetne.
A baromfi terméktanács számításai szerint a zugvágókból és a garázsvágókból kikerülő illegális, számla nélküli termékek miatt a költségvetés évente 11-12 milliárd forint áfától esik el.
(hírTV)

Súlyos galandféreg-fertőzés terjed Magyarországon