A közlemény szerint a hivatalos magyar szervek évente 10 ezernél is több mintát vesznek az árusított zöldség- és gyümölcsféleségekből, ezeket akkreditált laboratóriumokban vizsgálják, és az eredményeket évről évre publikálják. A kamara szerint ezek alapján állítható, hogy a magyar zöldség és gyümölcs minden kockázat nélkül fogyasztható. Ezzel szemben az egyik nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a magyar termékeknek csupán 21 százaléka tiszta. A vizsgálatot a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata végezte Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában.
A kamara szerint a vizsgálattal kapcsolatban probléma, hogy azt sem tudni, Magyarországon magyar termékeket vásárolt-e az akcióban részt vevő Levegő Munkacsoport, vagy importból származót. A közlemény idézi Szukics Józsefet, a Magyar Agrárkamara alelnökét, aki szerint problémás a minták száma is: csupán 14 tétel zöldségről, gyümölcsről van szó. Azt viszont nem tudni, hogy ezek honnan származnak, azaz lehetnek importok is. Kifejtette, a magyar termékekben nem fordulhat elő 79 százalékos arányban problémás, növényvédőszer-maradványos zöldség, gyümölcs. A nagy zöldség- és növénytermesztők exportálnak is. Az uniós szabványokat be kell tartaniuk, tehát folyamatos a kontroll.
Amennyiben folytatódik egy ehhez hasonló kampány a magyar kertészeti termékek ellen – amely erősen hasonlít a 4 Mancs magyarországi hadjáratára –, úgy veszélybe kerülnek nemcsak a nagyobb, hanem a kormányzat által hatványozottabban elősegíteni szándékozott kisebb magyar termelők is – áll a közleményben.
(MTI)

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség