Kilencedik alkalommal rendezték meg szombaton a káposztás ételek versenyét Kaposfüreden. Tizenhat csapat több mint harminc féle káposztás ételt készített Füreden, főtt pacalos-babos káposzta, kelkáposzta leves, babos káposzta és a székelykáposzta különleges változatai is csalogatták a vendégeket, de sült káposztás muffin, pogácsa, tutyi és béles is.
A káposztás ételek versenyét azért kezdték el megrendezni a füredieket a környékbeliek csak káposztásnak hívják. Az elnevezés az 1800-as években keletkezett, amikor még nem volt állandó plébános a településnek. Mindig vidékről hívták ezért misézni a papot, akit hétről hétre mindig más család látott vendégül. Az ebéd azonban mindenhol valamiféle káposztás étel volt. Elege lett aztán a sok káposztából a plébánosnak, s kiprédikálta a falubelieket a következő misén.
A városrész egyetlen gasztronómiai fesztiváljának kínálatát az idén újdonsággal is kiegészítették: két kategóriában, egészséges és hagyományos ételek kategóriájában versenyeztek a csapatok, az ételeket aztán a héttagú szakértő zsűri értékelte.
(sonline.hu)

KRESZ-teszt: Ön tudja, ki halad át először a kereszteződésben?