Kevesebb, de jó a szőlő Villányban

Jó minőségű, de az átlagosnál 10 százalékkal kevesebb termésre számítanak az idén a Villányi borvidéken, ahol a héten megkezdődött a szüret.

MNO
2010. 08. 26. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A gazdák már szedik a friss, illatos, nagyobb savgerincű, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat adó fehérszőlőfajtákat, amelyeket az első rozéborok alapját jelentő kék medoc követ” – mondta el Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI-nek. Hozzátette: a rendkívül kedvelt villányi portugieser szüretére szeptember elejétől kerül sor. A 2650 hektár területű borvidéken mintegy másfélezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből jó minőségű nedűk készülhetnek.

Nagy Gergely szerint az elmúlt években több kiemelkedő évjárat is volt, s ha az idei nem is lesz az, szép napos ősz esetén főként a későn érő fajtákból számos csúcsbor is születhet. A szakember utalt rá: a jégesők csak a borvidék mintegy 5 százalékában okoztak károkat, az igazi problémát a sok tavaszi és nyári eső jelentette, amely kedvezett a különböző gombás fertőzések kialakulásának és terjedésének. „Amíg a gazdák egy átlagos szezonban 10-14 naponta, addig idén előfordult, hogy 6-8 naponta permeteztek a szőlő védelmében. Aki ezt csak egy-két napra is elhalasztotta, már elkésett” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy a fertőzések elsősorban a merlot és a portugieser ültetvényekben okoztak károkat.

Nagy Gergely a fogyasztók igényeivel kapcsolatban elmondta, hogy egyre többen kedvelik az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borokat, ugyanakkor erős a piaca a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösboroknak is. „Ez arra sarkallja a termelőket, hogy a borkedvelők ízléseinek megfelelően ugyanabból a szőlőfajtából többféle bort is tudjanak készíteni. Ehhez a megfelelő növényvédelem mellett fontos a szüret időpontjának helyes kiválasztása és a terméscsökkentés is” – mondta a hegyközségi tanács titkára.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.