Újraindul a szilvás gombóc gyártása

Újraindul a tésztagyártás szeptember első hetében a zalaegerszegi Goldsun üzemben – tájékoztatta Kiss Viktor, a tulajdonos Zala-Cool Kft. egyik ügyvezetője az MTI-t.

MNO
2010. 08. 29. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemrészlegben az energiatakarékossághoz kapcsolódó fejlesztések egy részét elvégezték, így szeptembertől a piaci igényekhez igazodva megkezdődhet a szilvás gombóc, szilvával és lekvárral töltött tészták, kokettek gyártása. Az első időszakban havonta 30-40 tonna közötti mennyiséget termelnek, de a következő egy évre már 700-800 tonna megrendelés érkezett a gyártóhoz – közölte az ügyvezető. A Zala-Cool Kft. a Goldsun védjegyet is megvásárolta, így a termékek ezzel a márkanévvel kerülnek piacra. A védjegyet, aminek jó hírnevét hosszú évek alatt teremtették meg Zalaegerszegen, eddig is a jó minőséggel társították, ami olyan érték, amivel a társaságnak élnie kell – fűzte hozzá Kiss Viktor.

Elmondta azt is, hogy a termelés 19 alkalmazottal, két műszakban indul el. A munkaerő-felvételt Balogh László Attila, a Zala Megyei Munkaügyi Központ munkatársa koordinálta; a pályázati lehetőségeket kihasználva, a dolgozókkal határozatlan idejű munkaszerződéseket kötöttek, amely a pályázat lejártát követően is továbbfoglalkoztatást biztosít. A felvételnél az elsődleges cél a szakértelem volt, ezért a társaság zömében a tésztagyártásban korábban tapasztalatot szerezett munkásokat vette fel. A termelést és a kereskedelem jelentős részét a Goldsun volt kereskedelmi igazgatója, Gergácz László igazgató irányítja majd. A tervek szerint novembertől – a magrendelésektől függően – már három műszakban folyik a tésztagyártás és megkezdődik a 3 ezer négyzetméteres hűtőcsarnok beindítása is, így a Zala-Cool Kft. összesen 30-35 főt tud majd foglalkoztatni a fejlesztési folyamat révén megteremtett új munkahelyeken.

Az ügyvezető beszélt arról is: a részletes vizsgálat után szembesültek azzal, hogy a hűtőcsarnokot a régi energetikai konstrukciókkal nem lehet gazdaságosan működtetni. A gépek egy része a karbantartás hiánya miatt tönkrement, illetve nem használható jó hatásfokkal. A társaság ezért úgy döntött, hogy helyettük külön megrendelésre gyártott, új gépeket szerez be. Az új eszközök a tendereztetést és a megrendelést követően október elején érkezhetnek meg a csarnokba. Az első időszakban a saját termékeiket tárolják, és majd csak a beüzemeltetés után számítanak nagyobb megrendelésekre.

A felszámolás alatt álló zalaegerszegi Goldsun 2010 májusában került a Zala-Cool Kft. tulajdonába. A társaság kifejezetten befektetési céllal jött létre; tulajdonosai fejlesztőcégek, ingatlan-szolgáltatási működési területen bejegyzett gazdasági társaságok. A hűtőház működtetetését – ami az alaptevékenységükhöz kapcsolódik – eredetileg is a Zala-Cool Kft. vállalta, de a tésztagyártó részleget kezdetben bérleti struktúrában kívánták üzemeltetni. Ez azonban késleltette volna az üzemcsarnok beindítását, ezért a piaci igények kielégítése miatt úgy döntöttek, hogy inkább vállalják a kockázatot, és megkezdik a termelést. A viszonylag gyors újraindításhoz előny jelentett, hogy a Goldsun kialakult üzem volt. A hatósági engedélyeztetés és a gyártási folyamat összehangolására Furó Tamás főállatorvos olyan javaslatokat tett, amivel az egyes egységek megbontása révén gyorsítani tudták a folyamatot, Kristó Gábor tűzoltó őrnagy pedig a tűzvédelemhez, a vízellátás biztosításához nyújtott segítséget, az engedélyezéshez pedig a város önkormányzata nyújtott segítet – emelte ki Kiss Viktor.

A Goldsun Hűtőipari Rt. felszámolása 2006-ban – a hűtőházban keletkezett tűz után két évvel – kezdődött el, a cég 3 milliárd forintot meghaladó adóssága miatt. A fizetésképtelenség a Carnex-csoport bukása miatt következett be, ugyanis a Goldsun Zrt. kezességet vállalt a Zalabaromfi és a Carnex adósságaira. A bank opciós jogával élve beváltotta a kezességet, és a jelzáloggal terhelt ingatlanok és eszközök a tulajdonába kerültek. A felszámolás időszakában kezdődött el a tésztagyártás, a hűtőcsarnokokban nagyrészt a Zalabaromfi mélyhűtött termékeit tárolták. A Zalabaromfi megszűnése után a hűtőtér kihasználatlanná vált, így a tésztagyártás már nem tudta eltartani az üzemet, ezért 2009 áprilisában leállt a termelés a zalaegerszegi hűtőházban.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.