Brüsszel zöld utat adott az alkoholfok növelésének

Brüsszel október 19-én jóváhagyta a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további félszázalékos javítását. Erre azért volt szükség, mert az időjárás miatt az idei szőlő jóval kevesebb cukrot tartalmazott, mint szokásos, illetve mint amennyire jobb minőségű bor előállításához szükséges lenne. Ez azt jelenti, hogy a borászok feljavíthatják mustjaikat, friss boraikat – olvasható a Magyar Agrárkamara pénteken kiadott közleményében.

MNO
2010. 10. 29. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni az utolsó pillanatban döntött az Európai Unió arról, hogy 10 tagország borászai feljavíthatják mustjaikat, boraikat. Az idei időjárás miatt ugyanis az ezekben az országokban termett szőlőben nem alakult ki a szokásos mennyiségű cukortartalom, amiből aztán megfelelő mennyiségű alkohol képződhet az erjedés során. Emiatt aztán e borok minősége és eltarthatósága gyenge lenne, ami az asztali borok piacán túlkínálatot jelentene, amit az unió csak nagy ráfordítással tudna levezetni, például lepárlás támogatásával.

A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára – még augusztusban fordult az EU irányító bizottságához, hogy engedélyezze a magyar borok cukortartalmának növelését a rossz időjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok-emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nőhet ez az érték. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort.

A magyar beadványhoz hasonlóan további kilenc ország – Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia – kért és kapott engedélyt az alkoholfok differenciált mértékű javítására. A bizottsági döntés értelmében az alkoholfok növelését a borászatok megtehetik répacukorral, vagy kezeletlen, illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával. Kikötés azonban, hogy az így előállított bor alkoholtartalma nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. Ez megfelel a legtöbb fehér, illetve a közepes minőségű vörösbor normál alkoholtartalmának. A cukorfokemelésről kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lépett hatályba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.