Mondhatni az utolsó pillanatban döntött az Európai Unió arról, hogy 10 tagország borászai feljavíthatják mustjaikat, boraikat. Az idei időjárás miatt ugyanis az ezekben az országokban termett szőlőben nem alakult ki a szokásos mennyiségű cukortartalom, amiből aztán megfelelő mennyiségű alkohol képződhet az erjedés során. Emiatt aztán e borok minősége és eltarthatósága gyenge lenne, ami az asztali borok piacán túlkínálatot jelentene, amit az unió csak nagy ráfordítással tudna levezetni, például lepárlás támogatásával.
A Vidékfejlesztési Minisztérium – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára – még augusztusban fordult az EU irányító bizottságához, hogy engedélyezze a magyar borok cukortartalmának növelését a rossz időjárás miatt. Normál esetben a tagállamoknak másfél százalékos alkoholfok-emelés engedélyezett, idén viszont a bizottsági döntéssel két százalékra nőhet ez az érték. Az uniós bizottsági rendelet érint minden, 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort.
A magyar beadványhoz hasonlóan további kilenc ország – Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia – kért és kapott engedélyt az alkoholfok differenciált mértékű javítására. A bizottsági döntés értelmében az alkoholfok növelését a borászatok megtehetik répacukorral, vagy kezeletlen, illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával. Kikötés azonban, hogy az így előállított bor alkoholtartalma nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. Ez megfelel a legtöbb fehér, illetve a közepes minőségű vörösbor normál alkoholtartalmának. A cukorfokemelésről kiadott bizottsági rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lépett hatályba.
(MTI)

Megkínoztak egy nőt a pátrohai horrorházban