A lényeg: az idomulás, az átláthatóság és az egyszerűsítés

Az állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények praktikus módosításának a hatékonyság, az idomulás, az átláthatóság és az egyszerűsítés a lényege – közölte a törvényjavaslat expozéjában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/749768" target="_blank"><strong>• Naptári napokban fogják számolni a közigazgatási eljárásokat</strong></a>

MNO
2010. 11. 23. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fónagy János úgy fogalmazott: hatékonyság a fejlesztési lehetőségek megvalósítása tekintetében, idomulás az élet adta helyzetekhez, átláthatóság az állami tulajdonban lévő bankkal kötött ügyletek terén, és egyszerűség a szabályozás vonatkozásában. Hangsúlyozta: a négy törvény módosítását tartalmazó csomag kormányzati célja a gazdaság élénkítésének gyakorlati érvényesítése. Ennek egyik eleme, hogy megteremtsék a normatív lehetőséget a gazdasági élet szereplőinek a minél szélesebb forráshoz jutáshoz – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az állam a fejlesztési bankján keresztül sajátos eszközökkel támogatja a kormányzat gazdaságpolitikáját. Ezzel összefüggésben véleménye szerint szélesíteni kell fejlesztési banki eszközök rendelkezésre állását. Fónagy hangsúlyozta: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) működésének megerősítése mellett továbbra is érvényesül az az elv, hogy a hitelintézet – nagyon korlátozott körre kiterjedő kivételekkel – alapvetően a szokásos banki szabályokat kell, hogy alkalmazza.

Ugyancsak irányadó elv marad, hogy az MFB a kereskedelmi bankok piacán nem jelentkezhet versenytársként, kizárólag a fejlesztési bankról szóló törvényben felsorolt feladataihoz közvetlenül kapcsolódó üzletszerű tevékenységeket végezheti. Ennek érdekében – mint mondta – a javaslat pontosítja is ezeket a feladatokat. Tájékoztatása szerint az MFB a jövőben új elemként befektetett pénzügyi eszköz, forgóeszközigény, fejlesztési vagy forgóeszközhitel, illetve kölcsön kiváltásának és – az MFB-törvény mellékletében felsorolt – gazdasági társaságok működésének finanszírozására is nyújthatna hitelt.

Az államtitkár kitért arra: a javaslat az összeférhetetlenségi szabályok tekintetében megengedi, hogy az MFB alkalmazottja vezető tisztségviselő legyen olyan gazdasági társaságban, amellyel szemben a pénzintézetnek kitettsége áll fenn. Kiemelte: az indítvány áttöri a banktitoknak a hitelintézeti törvényben megfogalmazott szabályát, az ügyfél személyére és az ügylet összegére vonatkozó adatok ugyanis a jövőben nem minősülnének banktitoknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.