Tátrai elmondta, hogy mire kérte Gyurcsány + Képriport

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc csupán arra kérte fel, hogy vizsgálja meg a kaszinóberuházás jogi és gazdasági hátterét.

MNO
2010. 12. 17. 12:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójának meghallgatásával folytatódott pénteken a sukorói telekcsere-szerződés semmissé nyilvánításáért indított polgári per. Gyurcsány Ferenc nem adott konkrét utasítást az üzlet megkötésére – ezt állította Tátrai, amikor meghallgatták a sukorói telekcsere-szerződés semmissé nyilvánításáért indított polgári perben. Tátrai a bíróságon azt mondta, hogy a volt miniszterelnök csupán arra kérte fel, hogy vizsgálja meg a kaszinóberuházás jogi és gazdasági hátterét.

A tanú állítása szerint a miniszterelnök a megbeszélésen megkérdezte, van-e jogi lehetőség az ingatlancserére, de utasítást nem adott rá. Tátrai elmondta: tekintettel arra, hogy a Joav Blum birtokában levő területek egy részére az államnak szüksége volt a 4-es főút építéséhez, a sukorói ingatlanokkal kapcsolatban pedig nem terveztek hasznosítást, továbbá mert a befektető vállalta az ingatlanok közötti értékkülönbözet megfizetését, a telekcserének jogi akadálya nem volt.

A Vagyontanács jóváhagyta az ügyletet, őt pedig kötelezte a szerződés aláírására – tette hozzá a volt vezérigazgató. A telekcsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly ősszel nyomozást kezdett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyben Tátrait és a jelenleg ugyancsak előzetes letartóztatásban levő Császy Zsolt volt értékesítési és jogi igazgatót gyanúsították meg, mivel olyan szerződést hagytak jóvá, amely miatt 1 milliárd 327 millió forint kár érte a magyar államot.

Az ingatlanok értékbecslésével kapcsolatban Tátrai Miklós elmondta: eddig öt értékbecslés született, többsége csaknem azonos eredményt hozott. A főügyészség által megrendelt értékbecslés szerint viszont mintegy 1,3 milliárddal ér többet a sukorói ingatlan Joav Blum Pest megyei ingatlanainál. A bíróság csütörtökön és pénteken a szerződéskötés idején a Pénzügyminisztériumban, a Vagyontanácsban, illetve a MNV Zrt.-nél dolgozó szakembereket hallgatott meg. A polgári perben a magyar államot képviselő MNV – mint felperes – keresetében azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a telekcsere-szerződés semmis, mert jogszabályba ütközik, továbbá a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van.

A tervezett sukorói beruházásban érdekelt külföldi befektetőcsoportot képviselő Joav Blum alperesként a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Az ügyben eljáró bíró a semmisség megállapítását indokló okokat és a szerződés megkötésének körülményeit igyekszik tisztázni. A pénteki a hetedik tárgyalás volt a perben. A 2008-ban megkötött csereszerződés alapján a felperes magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlant cserélték el a Joav Blum birtokában levő két albertirsai, külterületi, valamint egy Pilis külterületi ingatlanra.

(hirado.hu, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.