Az Európai Unió országaiban az egy főre jutó átlagos halfogyasztás eléri a 19-20 kilogrammot, míg Magyarországon mindössze 4,2 kilogramm hal fogy el évente. Zalában és Vas megyében még ennél is kevesebbet, 3-3,5 kilogramm halat esznek. Ugyanakkor a Duna menti és a Balaton-parti településeken hagyományosan többet fogyasztanak: Baján például az éves átlagos halfogyasztás eléri a 70 kilogrammot is.
Az évi átlagos halmennyiség közel egynegyede karácsony környékén kerül az asztalra. A legkeresettebb halfaj – amely nélkül elképzelhetetlen a halászlé – a ponty, amit aztán a hazai tavakban fogható harcsával, kevés csukával, kárásszal lehet dúsítani. A ponty kilója jelenleg ezer forintba kerül, de az ünnepek előtt a kereskedelmi láncok akciós, 500-800 forint körüli áron is kínálták. A ragadozó halak, a csuka, a harcsa kilónkénti ára 2000 forint körül mozog. Az európai piacon a ponty termelői ára kilónként 2 euró, a busát pedig egy euróért lehet értékesíteni.
Az elnök tájékoztatása szerint a hazai 22-24 ezer hektáros tógazdaságokban évente 30 ezer tonna halat állítanak elő. A haltermelés hároméves ciklusban történik; a májusi apróhal három és fél év múlva, októberben kerülhet piacra. A halak nagy része élő és feldolgozott formában kerül a kereskedelembe, egy részét pedig a halas- és horgásztavaik halutánpótlására a horgászszervezetek vásárolják meg. A leggyakoribb őshonos édesvízi halfaj a „mindenevő” ponty, a kifejezetten növényevő busa, az amur, a ragadozók közül pedig a harcsa és a csuka.
A vezérigazgató kiemelte: a halakat ellenőrzött technológiával állítják elő, és csak a környezetvédelmi szabvány, az élelmiszer-ipari követelmények betartásával, állatorvosi felügyelet mellett kerülhetnek forgalomba.
A vizsgálatok azt igazolták, ha az egészséges halfogyasztás beépül az étrendbe, megnőhet az átlagéletkor, csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedés. Egy évtizeddel ezelőtt a hazai átlagos évi halfogyasztás még alig érte el a 3 kilogrammot, most pedig az a cél, hogy három éven belül elérje a 6 kilogramm körüli mennyiséget – fűzte hozzá Németh István.
(MTI)
Az élelmiszerellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdéssé vált
