A haltermelés negyedét karácsonykor értékesítik

Az évi 30 ezer tonnányi magyarországi haltermés 25-30 százalékát az év utolsó heteiben, elsősorban karácsony környékén lehet értékesíteni – mondta el Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke csütörtökön.

MNO
2010. 12. 23. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió országaiban az egy főre jutó átlagos halfogyasztás eléri a 19-20 kilogrammot, míg Magyarországon mindössze 4,2 kilogramm hal fogy el évente. Zalában és Vas megyében még ennél is kevesebbet, 3-3,5 kilogramm halat esznek. Ugyanakkor a Duna menti és a Balaton-parti településeken hagyományosan többet fogyasztanak: Baján például az éves átlagos halfogyasztás eléri a 70 kilogrammot is.

Az évi átlagos halmennyiség közel egynegyede karácsony környékén kerül az asztalra. A legkeresettebb halfaj – amely nélkül elképzelhetetlen a halászlé – a ponty, amit aztán a hazai tavakban fogható harcsával, kevés csukával, kárásszal lehet dúsítani. A ponty kilója jelenleg ezer forintba kerül, de az ünnepek előtt a kereskedelmi láncok akciós, 500-800 forint körüli áron is kínálták. A ragadozó halak, a csuka, a harcsa kilónkénti ára 2000 forint körül mozog. Az európai piacon a ponty termelői ára kilónként 2 euró, a busát pedig egy euróért lehet értékesíteni.

Az elnök tájékoztatása szerint a hazai 22-24 ezer hektáros tógazdaságokban évente 30 ezer tonna halat állítanak elő. A haltermelés hároméves ciklusban történik; a májusi apróhal három és fél év múlva, októberben kerülhet piacra. A halak nagy része élő és feldolgozott formában kerül a kereskedelembe, egy részét pedig a halas- és horgásztavaik halutánpótlására a horgászszervezetek vásárolják meg. A leggyakoribb őshonos édesvízi halfaj a „mindenevő” ponty, a kifejezetten növényevő busa, az amur, a ragadozók közül pedig a harcsa és a csuka.

A vezérigazgató kiemelte: a halakat ellenőrzött technológiával állítják elő, és csak a környezetvédelmi szabvány, az élelmiszer-ipari követelmények betartásával, állatorvosi felügyelet mellett kerülhetnek forgalomba.

A vizsgálatok azt igazolták, ha az egészséges halfogyasztás beépül az étrendbe, megnőhet az átlagéletkor, csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedés. Egy évtizeddel ezelőtt a hazai átlagos évi halfogyasztás még alig érte el a 3 kilogrammot, most pedig az a cél, hogy három éven belül elérje a 6 kilogramm körüli mennyiséget – fűzte hozzá Németh István.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.