300 raklapnyi sót akart eladni cukorként

Közel 300 raklapnyi sót akart eladni cukorként egy Komló közeli cég. A pénzügyi nyomozók lecsaptak.

MNO
2011. 04. 16. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hamis jelölés mellett az áru tulajdonosa adócsalással is gyanúsítható. A nyomozók ezúttal a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársainak közreműködésével és értesítése nyomán leplezték le a csalást egy névtelen bejelentés alapján.

Majdnem 300 raklapnyi sót akart eladni cukorként egy Komló közeli cég. A zsákok nagy részén Zahar (román nyelven cukor) felirat volt, de mint kiderült, cukor helyett étkezésre alkalmatlan só volt bennük. Hiába volt a zsákok tetején néhány centiméter kristálycukor, azonnal kiderült, hogy az áru hamis. Hogy a nyomozók megakadályozzák a szállítmány élelmiszerként való eladását, a zsákokat lefoglalták. Több helyszínen is tartottak házkutatást és csakhamar Kaposváron is előkerült újabb 80 tonna a hamis cukorból.

Bár az ügyben még javában tart a nyomozás, már most valószínűsíthető, hogy a háttérben egy áfacsalásra szakosodott számlagyár áll. Úgy tűnik, hogy az álcázott sót úgy utaztatták és adták-vették, hogy a forgalom utáni áfát sem bevallani, sem megfizetni nem akarták, mint ahogy a korábbi beszerzések és értékesítések után tették.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai a névtelen bejelentésről haladéktalanul értesítették a nyomozókat és maguk is részt vettek az ellenőrzésben. Gyakorlatilag nekik köszönhető, hogy a fogyasztásra alkalmatlan só nem került forgalomba. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatja a nyomozást a további részletek kiderítésére.

(bama.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.