A portugálok fele uniót akar a spanyolokkal

A portugál Expresso kedden közölt felmérést egy olyan elképzelésről, amely egészen eddig a valóságtól való teljes elrugaszkodásnak számított. A kubai kormány újabb engedményt tett a háttérben, és kubai magánvállalkozók rövid időre bérbe vehetnek többek között kő- és homokbányákat, hogy az így kinyert építőanyagokból felújítsanak lerobbant házakat.

2011. 04. 05. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Excelsior.com.mx – Mexikó, Granmacubaweb.cu – Kuba

A mexikói Excélsior című napilap hétfői értesülése szerint Kuba megnyitja néhány bányáját a magánkezdeményezések előtt. Iván Martínez, az alapvető iparágak tárcájának helyettese hétfőn jelentette be az újabb engedményt a péntekig tartó havannai földtudományi konferencián 700 nemzetközi szakértő előtt. Ennek keretében egyelőre bérbe adják a magánerős lakásépítkezések fellendítésére a kő- és homokbányákat, de csak egy évre, és a vállalkozók csak kis mennyiségben termelhetnek ki építőanyagokat. Martínez hozzátette, hogy az egyik legfontosabb kubai kiviteli cikk, a nikkel esetében is várható új bejelentés. Leszögezte, hogy ebből az ércből Kuba több mint ötven évre elegendő mennyiséggel rendelkezik.

A hivatalos kubai kormánylap, a Granma múlt héten szerdán közölte legutóbbi engedményét, amelynek értelmében a magánvállalkozók hitelhez jutnak, de nem tudni, hogy melyik ország adja majd a pénzt. Kubában a hónap közepén kezdődik a Kubai Kommunista Párt (KKP) hatodik kongresszusa, amelyen megvitatják az eddig bevezetett és még további más reformokat a kubai gazdasági modell „kiigazításáról”. Raúl Castro kormánya eddig 170 ezer vállalkozói engedélyt adott ki a tervezett félmillióból, hogy könnyítsen az állam kiadásain, amely már képtelen fenntartani a gazdaságtalan vállalatokat.

Expresso.clix.pt – Portugália

A portugál kötvények hozama napok, hetek óta egyértelmű piaci nyomásra utal: Portugália kérjen külső segítséget az EU és/vagy az IMF hitelkeretéből. Mivel az ügyvezető kormány hétfőn sem kért segítséget sem az EU-tól, sem az IMF-től, a Moody’s és a Fitch is szorgalmasan folytatta a portugál leminősítéseket. Portugália országkockázata már megelőzte az írekét, és 40 százalék fölé kúszott a londoni CMA Datavision adatszolgáltató ügynökség friss listáján.

Sőt az Ibériai-félsziget kisebbik országa már az úgynevezett tízes államcsődlistán is az írek elé lépett a negyedik helyre. A figyelmeztető jelek tovább érkeztek az öt évre szóló államkötvények kamatával, amely már 10 százalék fölött jár. Napokkal ezelőtt a Jornal de Negócios egyik elemzése is célzott az írekre és a görögökre, hogy mikor adták be a derekukat az elviselhetetlen külső nyomás hatására (8, illetve 12 százalékos kamatnál). A legnagyobb portugál kereskedelmi bankok elnökei tegnap titokban tárgyaltak a jegybank elnökével, és úgy határoztak, hogy már ők sem folyósítanak hitelt a kormánynak, helyette kérjen rövid távú hitelt az IMF-től vagy az EU-tól. Pénteken az euróövezet pénzügyminiszterei egyébként Portugáliáról fognak tárgyalni, de Brüsszelben cáfolják, hogy már segítséget kérne a portugál kormány. José Sócrates, a március 23-án lemondott kisebbségi szocialista, azóta ügyvezető kormányfő valószínűleg a rendkívüli helyzet miatt keddre hozta előre az államfővel, Aníbal Cavaco Silvával tartott szokásos heti megbeszélésüket.

Amikor már azt lehetett gondolni, hogy ezen a napon semmilyen más hír nem múlhatja felül a súlyos portugál pénzügyi helyzetet, az Expresso közölte egy közös spanyol–portugál lakossági felmérés eredményét. A salamancai és a madridi Complutense egyetem, illetve a lisszaboni CIES-IUL tudományos kutatóintézet közös közvélemény-kutatása megállapította, hogy tavaly ismét tovább nőtt a portugál és a spanyol állam föderatív egyesülését pártolók aránya. A tavaly közölt 2009-es adatok szerint még csak a portugálok 45,6 százaléka és a spanyolok 31,9 százaléka tudott elképzelni egy hasonló szövetséget. 2010-ben viszont már 46,1, illetve 39,8 százalék volt ez az arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.